dc.contributor.author |
Лавриненко, Ю.О. |
|
dc.contributor.author |
Нетреба, О.О. |
|
dc.contributor.author |
Польський, В.Я. |
|
dc.contributor.author |
Туровець, В.М. |
|
dc.contributor.author |
Лашина, М.В. |
|
dc.contributor.author |
Глушко, Т.В. |
|
dc.date.accessioned |
2020-05-13T14:31:56Z |
|
dc.date.available |
2020-05-13T14:31:56Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.identifier.citation |
Лавриненко Ю.О., Нетреба О.О., Польський В.Я., Туровець В.М., Лашина М.В., Глушко Т.В. Стан, напрями та перспективи розвитку селекції кукурудзи в зрошуваних умовах півдня України. Зрошуване землеробство. Зб. наук. праць. Херсон: Айлант. 2010. Вип. 54. С.15-27. |
ru |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/3261 |
|
dc.description.abstract |
Народногосподарське значення кукурудзи як у світі, так і в Україні, зокрема, важко переоцінити. Це культура універсального використання для харчової та
промислової галузей господарства. Кормові якості зерна та листостебельної маси роблять її практично незамінною у тваринницькій галузі. За валовими зборами зерна у світі вона посідає перше місце та третє за посівними площами. За врожайністю зерна їй немає рівних серед культур зернофуражної групи. Вищенаведені якості кукурудзи знайшли своє віддзеркалення у влучній назві, яку дали кукурудзі господарники, виробники та науковці – «цариця полів».
Створення та введення гібридної кукурудзи у виробництво загальновизнано як видатне досягнення біологічної науки XX століття. Ґрунтово-кліматичні умови Південного Степу України, при наявності зрошення, сприяють поширенню посівів кукурудзи та дозволяють використовувати генетичний потенціал практично
всіх груп стиглості. Науково доведено, що впровадження у виробництво нового, кращого від попереднього сорту чи гібриду будь-якої культури є найбільш ефективним та економічно доцільним способом стабілізації її виробництва, і пріоритет тут належить саме селекційним розробкам. Не є виключенням із цього
положення і кукурудза. Але в останній час значно підвищились вимоги до гібридів кукурудзи, їх адаптованості до ґрунтово-екологічних умов та технологій вирощування, що обумовило певні зміни у напрямах наукового пошуку. |
ru |
dc.language.iso |
other |
ru |
dc.publisher |
Інститут зрошуваного землеробства |
ru |
dc.subject |
селекція кукурудзи |
ru |
dc.subject |
selection of corn |
ru |
dc.subject |
гібриди та лінії |
ru |
dc.subject |
hybrids and lines |
ru |
dc.subject |
групи стиглості |
ru |
dc.subject |
maturity groups |
ru |
dc.subject |
показник генотипової мінливості |
ru |
dc.subject |
indicator of genotypic variability |
ru |
dc.subject |
комбінаційна здатність |
ru |
dc.subject |
combinatorial ability |
ru |
dc.subject |
метод топкросу |
ru |
dc.subject |
topcross method |
ru |
dc.subject |
зрошення |
ru |
dc.subject |
irrigation |
ru |
dc.subject |
Кафедра рослинництва та агроінженерії |
ru |
dc.title |
Стан, напрями та перспективи розвитку селекції кукурудзи в зрошуваних умовах півдня України |
ru |
dc.title.alternative |
Status, directions and prospects of development of maize selection in irrigated conditions of the south of Ukraine |
ru |
dc.type |
Article |
ru |