dc.contributor.author |
Гамаюнова, В.В. |
|
dc.contributor.author |
Хоненко, Л.Г. |
|
dc.contributor.author |
Глушко, Т.В. |
|
dc.contributor.author |
Музика, Н.М. |
|
dc.date.accessioned |
2020-05-10T16:03:42Z |
|
dc.date.available |
2020-05-10T16:03:42Z |
|
dc.date.issued |
2019-03-20 |
|
dc.identifier.citation |
Гамаюнова В.В., Хоненко Л.Г., Глушко Т.В., Музика Н.М. Стан родючості ґрунтів та їх значення для розвитку землеробської галузі та в підвищенні врожаю зерна озимих культур. Роль наук про землю в народному господарстві: стан і перспективи (присвячена Всесвітньому Дню Землі) Збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції 20 березня 2019 року. Херсон: ДВНЗ «ХДАУ» С.67-74. |
ru |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/3228 |
|
dc.description.abstract |
Сівозміна передбачає зниження чисельності шкідників, бур’янів, сприяє накопиченню органічної речовини, що підвищує водопроникність і водо утримуючу здатність ґрунту, збагачує його біологічним азотом за рахунок фіксації його бобовими культурами тощо. Крім того при чергуванні сільськогосподарських рослин з різними біологічними особливостями, масою, розміщенням і глибиною проникнення кореневої системи, знову ж зростає водо утримуюча здатність ґрунту, покращується його структурний стан, забезпеченість елементами живлення тощо. Загалом запровадження науково обґрунтованого чергування сільськогосподарських культур дозволяє знизити витрати на їх вирощування до 15-20% за рахунок вище названих позитивів, головними з яких є підтримання ґрунтової родючості та поживного режиму. Забезпеченість рослин елементами живлення впродовж вегетаційного періоду в свою чергу сприяє активізації фотосинтетичних процесів, істотному підвищенню рівня врожайності зерна та покращенню його якості. За оптимізації поживного режиму значно ефективніше використовуються запаси ґрунтової вологи та опадів на формування врожаю. До того ж значення попередника також визначають і оцінюють саме за наявністю елементів живлення та вологи залишених для наступних культур. |
ru |
dc.language.iso |
other |
ru |
dc.publisher |
ДВНЗ «ХДАУ» |
ru |
dc.subject |
озимі культури |
ru |
dc.subject |
winter crops |
ru |
dc.subject |
ячмінь |
ru |
dc.subject |
barley |
ru |
dc.subject |
тритикале |
ru |
dc.subject |
triticale |
ru |
dc.subject |
жито |
ru |
dc.subject |
rye |
ru |
dc.subject |
попередник |
ru |
dc.subject |
predecessor |
ru |
dc.subject |
фон живлення |
ru |
dc.subject |
power background |
ru |
dc.subject |
урожайність |
ru |
dc.subject |
crop capacity |
ru |
dc.subject |
коефіцієнт водоспоживання |
ru |
dc.subject |
water consumption ratio |
ru |
dc.subject |
Кафедра рослинництва та агроінженерії |
ru |
dc.title |
Стан родючості ґрунтів та їх значення для розвитку землеробської галузі та в підвищенні врожаю зерна озимих культур |
ru |
dc.title.alternative |
The state of soil fertility and their importance for the development of the agricultural sector and in increasing the grain yield of winter crops |
ru |
dc.type |
Thesis |
ru |