Abstract:
Томат є провідною овочевою культурою півдня України. Саме тут,завдяки сприятливим ґрунтово-кліматичним умовам і наявності значних площ зрошуваних земель, зосереджено дві третини об’єму його виробництва. Широке розповсюдження томату, значна частка в структурі посівних площ овочевих культур обумовлюються його високою екологічною пластичністю, багатоцільовим спектром використання, біологічною цінністю плодів з неперевершеними смаковими якостями. Значною мірою на урожайність томату впливає густота стояння рослин. Максимальна урожайність плодів за рівних умов досягається тільки за оптимальної площі живлення. Її збільшення або зменшення від оптимальних меж призводять до зниження продуктивності. Зростання врожайності за умови загущення рослин досягається, в основному, за рахунок збільшення кількості плодів із розрахунку на одиницю площі. Визначення оптимальної площі живлення рослин необхідно проводити з урахуванням усіх особливостей культури, сорту або гібриду та мети їх вирощування. Вирощування томата із загущенням підвищує не тільки продуктивність рослин, а й дружність дозрівання плодів, що є важливим критерієм для промислового вирощування та одноразового комбайнового збирання плодів.