Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Панкєєв, С.П. | |
dc.date.accessioned | 2020-04-09T12:34:10Z | |
dc.date.available | 2020-04-09T12:34:10Z | |
dc.date.issued | 2017-02-09 | |
dc.identifier.citation | Панкєєв С.П.ВЕРТИКАЛЬНІ ФЕРМИ У СВИНАРСТВІ: РЕАЛЬНІСТЬ ЧИ ФАНТАСТИКА? Матеріали науково-практичної конференції на тему: «ОСНОВНІ НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТВАРИННИЦТВА» .- Вісник БТФ. - Вип. 8. -С.14-17. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/2193 | |
dc.description.abstract | Концепція вертикального фермерства має чимало переваг: висока концентрація тварин і висока механізація їхнього обслуговування, відновлення зруйнованих екосистем, забруднених відходами тваринництва, вирішення чи зниження кількості конфліктів через використання водних і земельних ресурсів,створення додаткових робочих місць, зниження обсягів використання пального через відсутність потреби у важкій с/г техніці та централізації транспортних потоків або завдяки розташуванню споруди просто в межах великого міста. Ідея видається ще більш реальною, якщо згадати, що чимало культур уже давно і успішно вирощується у приміщеннях (наприклад, 37% всіх томатів у США вирощено в теплицях). Серед перспективних та економічних технологій для вирощування фахівці називають: гідропоніку – вирощування рослин у водному потоці без ґрунту, з мінімальними втратами води; та аквапоніку – поєднання розведення риби з гідропонікою. Незважаючи на фантастичність проекту, неможливо не визнати за ним потенційну можливість вирішення великої кількості проблем сучасного свинарства. Після презентації громадськості «Місто свиней» бурхливо обговорювалося чиновниками, фермерами та всіма зацікавленими громадянами. Про серйозність задуму свідчить його часткове фінансування Міністерством сільського господарства Нідерландів і дослідження його доцільності на рівні уряду та галузевих асоціацій. Серед ризиків «Міста» називалися потужні вітри на 600-метровій висоті та стандартний ризик централізації (вихід з ладу однієї ланки може призвести до катастрофічних наслідків для всієї системи). Окрім того, європейських споживачів традиційно обурив «моральний бік» справи. Навіть те, що тваринам надається більше місця для пересування, ніж на звичайних фермах, стрес від транспортувань мінімізований, а комфортним умовам утримання приділено достатньо уваги, не рятує пересічного громадянина від моторошної думки про «величезний хмарочос з натовпом свиней у черзі до бійні». Єдиною порадою від авторів проекту у відповідь на такі закиди було: «Їжте менше м’яса». | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрний університет | ru |
dc.subject | свинарство | ru |
dc.subject | вертикальні ферми | ru |
dc.subject | зариблені басейни | ru |
dc.subject | висока концентрація тварин | ru |
dc.subject | зруйновані екосистеми | ru |
dc.subject | гідропоніка | ru |
dc.subject | аквапоніка | ru |
dc.subject | клімат-контроль | ru |
dc.subject | багаторівнева структура | ru |
dc.subject | Кафедра технології виробництва продукції тваринництва | ru |
dc.title | ВЕРТИКАЛЬНІ ФЕРМИ У СВИНАРСТВІ: РЕАЛЬНІСТЬ ЧИ ФАНТАСТИКА? | ru |
dc.type | Article | ru |