Abstract:
Значення м’ясного скотарства в Україні значно зростає в сучасних умовах постіндустріального розвитку, які характеризуються прогресуючою деградацією навколишнього природного середовища, надмірним забрудненням поверхневих і підземних вод, атмосферного повітря і земель. З цими проблемами тісно стикається населення інших країн, що зумовлює необхідність виробництва екологічно чистих продуктів харчування, які забезпечують здоров’я та інтелектуальний розвиток людей.
Покращання цієї ситуації можна досягти при розведенні м’ясної худоби, яка ефективно використовує природні та створені культурні агробіоценози, забезпечує підвищення природної родючості ґрунтів, виробництво екологічно чистих продуктів рослинництва і тваринництва. Розведення м’ясної худоби з максимальним використанням пасовищ – це шлях до створення органічного виробництва, екологічно об ґрунтованого та економічно вигідного. При цьому слід зауважити, що м’ясна худоба найбільш логічно вписується в концепцію органічного агровиробництва.
В племінних господарствах теж слід дотримуватися сезонних отелень. Головна мета відтворення в таких стадах – збереження високоцінних тварин і отримання від них максимальної кількості приплоду. Тому в племінних стадах корів, що не запліднилися в оптимальні для сезонних отелень терміни, не слід вибраковувати. Їх можна парувати в більш пізні терміни з таким розрахунком, щоб отелення відбулося не пізніше 1 липня.
Не виключено, що причиною важких отелень є різке збільшення живої маси телят в пізніх отеленнях. Так, якщо телята, що народилися до другої декади травня мали живу масу 22-24 кг, то телята більш пізніх отелень мали цю ознаку на рівні 30 і більше кілограмів, що пов’язано з більшим надходженням поживних речовин в організм матерів на весняних пасовищах.