DSpace Repository

ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРИЙОМИ ГОДІВЛІ ТА УТРИМАННЯ МЯСНОЇ ХУДОБИ

Show simple item record

dc.contributor.author Панкєєв, С.П.
dc.date.accessioned 2020-04-07T14:45:06Z
dc.date.available 2020-04-07T14:45:06Z
dc.date.issued 2019-04-03
dc.identifier.citation Панкєєв С.П. Технологічні прийоми годівлі та утримання спеціалізованої м’ясної худоби // Збірник матеріалів 73-ої Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Сучасні технології у тваринництві та рибництві: навколишнє середовище - виробництво продукції - екологічні проблеми» (03.04.2019, Київ). – Київ: Е-видання НУБіП, 2019. – С. 276-277. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2086
dc.description.abstract Система годівлі спеціалізованої м’ясної худоби повинна базуватися на кормах власного виробництва. Вона у зимовий період основана на використанні силосу і сінажу у співвідношенні за поживністю 1:1. Влітку м’ясній худобі у складі зелених кормів доцільно згодовувати пасовищних кормів (за поживністю) – 80–81 %, а решту – з ріллі. У складі концентрованих кормів питома вага окремих видів зерна має бути такою: пшениця – 48– 52 %, ячмінь – 36–40, овес – 4–6, горох – 6–8 %. Спосіб утримання худоби значною мірою зумовлює продуктивність, здоров’я, у кінцевому рахунку, ефективність її розведення. Для м’ясного скотарства традиційне безприв’язне утримання на глибокій підстилці у легких приміщеннях взимку і на природних пасовищах у весняно-літньо-осінній період. Така система дає змогу до мінімуму знизити витрати на годівлю, паливо-мастильні матеріали, затрати праці . Пасовища необхідно засівати сумішшю злаково-бобового насіння з 3–5 культур у співвідношенні: 12 кг/га – бобові, 15 кг/га – злакові. Глибина посіву не менша 1 см. Перед посівом землю вирівнюють так, щоб грудки не перевищували 2 см. З ранньостиглих краще сіяти вівсяницю з люцерною, а потім стоколос з еспарцетом. Боронувати необхідно 2 рази на рік (краще весною) під кутом до рядків. Підсівають та пересівають пасовища 1 раз в 3–5 років. Випасання слід організовувати своєчасно. Пускати худобу на пасовище необхідно в стадії бутонізації трави. Висота рослин при стравлюванні ранніх культур 20 см, середніх – 25–30 см, пізніх – 30–35 см. Траву на решті площ в оптимальні терміни підкошують. Розрахунок при цьому: 1 коло в 30 днів. Вся худоба на фермі у зимовий період за статевими, віковими та іншими ознаками розміщується в окремих приміщеннях або секціях: корови с телятами до 6–8 місячного віку; сухостійні корови; нетелі за 6 міс. до розтелення; ремонтні телиці віком 15– 18 міс.; бугайці на племпродаж (випробувані за власною продуктивністю) віком від 6-–8 до 15-18 міс.; корови і телиці на відгодівлі; бугаї-плідники. Для проведення отелень в приміщеннях ставлять 3,5 × 3,5 м розбірні денники із розрахунку 10–12 на 100 корів за турового отелення. Такі отелення бажано проводити у лютому-березні з тим, щоб до зими відлучити телят. Корів з телятами після отелення утримують в денниках 4–6 днів, потім їх випускають на вигульний майданчик до загального стада. Саме в цей період телят ідентифікують і контролюють якість підсису. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Національний університет біоресурсів і природокористування ru
dc.subject спеціалізоване м’ясне скотарство ru
dc.subject утримання ru
dc.subject годівля ru
dc.subject культурні пасовища ru
dc.subject випасання худоби ru
dc.subject електропастух ru
dc.subject статево-вікові групи ru
dc.subject сезонність отелень ru
dc.subject Кафедра технології виробництва продукції тваринництва ru
dc.title ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРИЙОМИ ГОДІВЛІ ТА УТРИМАННЯ МЯСНОЇ ХУДОБИ ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account