Репозиторий Dspace

ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРИЙОМИ ГОДІВЛІ ТА УТРИМАННЯ МЯСНОЇ ХУДОБИ

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Панкєєв, С.П.
dc.date.accessioned 2020-04-07T14:45:06Z
dc.date.available 2020-04-07T14:45:06Z
dc.date.issued 2019-04-03
dc.identifier.citation Панкєєв С.П. Технологічні прийоми годівлі та утримання спеціалізованої м’ясної худоби // Збірник матеріалів 73-ої Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Сучасні технології у тваринництві та рибництві: навколишнє середовище - виробництво продукції - екологічні проблеми» (03.04.2019, Київ). – Київ: Е-видання НУБіП, 2019. – С. 276-277. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2086
dc.description.abstract Система годівлі спеціалізованої м’ясної худоби повинна базуватися на кормах власного виробництва. Вона у зимовий період основана на використанні силосу і сінажу у співвідношенні за поживністю 1:1. Влітку м’ясній худобі у складі зелених кормів доцільно згодовувати пасовищних кормів (за поживністю) – 80–81 %, а решту – з ріллі. У складі концентрованих кормів питома вага окремих видів зерна має бути такою: пшениця – 48– 52 %, ячмінь – 36–40, овес – 4–6, горох – 6–8 %. Спосіб утримання худоби значною мірою зумовлює продуктивність, здоров’я, у кінцевому рахунку, ефективність її розведення. Для м’ясного скотарства традиційне безприв’язне утримання на глибокій підстилці у легких приміщеннях взимку і на природних пасовищах у весняно-літньо-осінній період. Така система дає змогу до мінімуму знизити витрати на годівлю, паливо-мастильні матеріали, затрати праці . Пасовища необхідно засівати сумішшю злаково-бобового насіння з 3–5 культур у співвідношенні: 12 кг/га – бобові, 15 кг/га – злакові. Глибина посіву не менша 1 см. Перед посівом землю вирівнюють так, щоб грудки не перевищували 2 см. З ранньостиглих краще сіяти вівсяницю з люцерною, а потім стоколос з еспарцетом. Боронувати необхідно 2 рази на рік (краще весною) під кутом до рядків. Підсівають та пересівають пасовища 1 раз в 3–5 років. Випасання слід організовувати своєчасно. Пускати худобу на пасовище необхідно в стадії бутонізації трави. Висота рослин при стравлюванні ранніх культур 20 см, середніх – 25–30 см, пізніх – 30–35 см. Траву на решті площ в оптимальні терміни підкошують. Розрахунок при цьому: 1 коло в 30 днів. Вся худоба на фермі у зимовий період за статевими, віковими та іншими ознаками розміщується в окремих приміщеннях або секціях: корови с телятами до 6–8 місячного віку; сухостійні корови; нетелі за 6 міс. до розтелення; ремонтні телиці віком 15– 18 міс.; бугайці на племпродаж (випробувані за власною продуктивністю) віком від 6-–8 до 15-18 міс.; корови і телиці на відгодівлі; бугаї-плідники. Для проведення отелень в приміщеннях ставлять 3,5 × 3,5 м розбірні денники із розрахунку 10–12 на 100 корів за турового отелення. Такі отелення бажано проводити у лютому-березні з тим, щоб до зими відлучити телят. Корів з телятами після отелення утримують в денниках 4–6 днів, потім їх випускають на вигульний майданчик до загального стада. Саме в цей період телят ідентифікують і контролюють якість підсису. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Національний університет біоресурсів і природокористування ru
dc.subject спеціалізоване м’ясне скотарство ru
dc.subject утримання ru
dc.subject годівля ru
dc.subject культурні пасовища ru
dc.subject випасання худоби ru
dc.subject електропастух ru
dc.subject статево-вікові групи ru
dc.subject сезонність отелень ru
dc.subject Кафедра технології виробництва продукції тваринництва ru
dc.title ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРИЙОМИ ГОДІВЛІ ТА УТРИМАННЯ МЯСНОЇ ХУДОБИ ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись