Висвітлено сучасні тенденції розвитку галузі, виробництва молока за категоріями господарств в Україні, визначено проблеми забезпечення населення молочними продуктами на рівні раціональних норм харчування. На основі дослідження структури надходження молока на переробні підприємства та його гатункових якісних характеристик, обгрунтовано нормативно-правові та економічні аспекти підвищення якості молока як основи конкурентоспроможності продукції на європейському ринку. Наведено основні чинники, що перешкоджають виходу українських виробників молока на єропейський і світовий ринки. Запропоновано напрями підвищення якості молока на основі кооперування господарств населення у його збуті. Економічно обгрунтовано прямий вплив підвищення якості молока на формування доданої вартості та ціни і, відповідно, доходів виробників молока, рівень їх конкурентоспроможності.
The main factors that determine the negative processes in dairy farming, the current trends of development of the industry and milk production by categories of farms in Ukraine are presented in the article. On the basis of the index analysis, the economic assessment of the level of the domestic market provision of dairy products is carried out and the problems of providing the population with dairy products at the level of rational nutrition are determined. The study of the structure of milk flow to processing enterprises and its qualitative characteristics are indicative of the legal and economic aspects of improving the quality of milk as a basis for the products competitiveness on the European market. It is proved that the problem of quality provision of milk, which is supplied to processing enterprises, arises in the small farms, which are not able to provide primary purification and cooling of milk. Cooperation is a guarantee and a prerequisite for the implementation of measures to improve the quality of milk and compliance with the new legislation. On the basis of integration of households and small farms into cooperatives, the issues of purchase and commissioning of the necessary equipment, establishment of effective distribution channels, and provision of appropriate sanitary and veterinary control will be solved. Prospects for European integration of the dairy industry of Ukraine and supply of products to the EU depend on the fulfillment of a set of requirements at the state and individual producer levels. For each category of producers it is necessary to develop and implement measures that can improve the quality parameters of raw milk. The main factors that prevent the entry of Ukrainian milk producers to the European and world markets are given in the article. Directions of improvement of quality of milk on the basis of cooperation of households in its sale are offered. The direct impact of improving the milk quality on the formation of added value and price and, accordingly, the income of milk producers and their level of competitiveness is economically substantiated. In order to ensure the competitive position of Ukrainian milk on the European market, it is necessary to bring it to high quality standards.