DSpace Repository

Технологія страв з птиці для харчування дітей шкільного віку

Show simple item record

dc.contributor.author Дзюндзя, Оксана
dc.contributor.author Антоненко, Артем
dc.contributor.author Бровенко, Тетяна
dc.contributor.author Приходько, Ксенія
dc.date.accessioned 2020-03-21T13:46:10Z
dc.date.available 2020-03-21T13:46:10Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Дзюндзя О.В. Технологія страв з птиці для харчування дітей шкільного віку / О.Дзюндзя, Т.Бровенко, А.Антоненко, К. Приходько //Научные труды SWorld. – Выпуск 49. Том 1. – Иваново: Научный мир, 2017 – с.56-63 ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/1277
dc.description.abstract У статті проведено теоретичний аналіз проблем харчування дітей раннього шкільного віку в Україні. Обґрунтовано і розроблено новітні технології страв з птиці для дитячого харчування з використанням рослинної сировини підвищеної поживної цінності. Спрогнозовано соціальний ефект впровадження розроблених страв з курки з використанням рослинної сировини полягає у розширенні асортименту страв для харчування дітей з підвищеним вмістом ессенціальних нутрієнтів покращенні споживчих властивостей продукції, сприянні збереженню здоров’я дітей раннього шкільного віку та захисті організму від негативного впливу навколишнього середовища. ru
dc.description.abstract The article gives a theoretical analysis of nutrition problems of children of early school age in Ukraine. The latest technologies of poultry dishes for children's nutrition using raw materials of high nutritional value were substantiated and developed. According to the results of the research, it was found that chicken souffle "Baby" is a valuable food product, which is recommended to include in the diets of children of early school age due to the high content of essential nutrients in them: PUFA, calcium, magnesium, phosphorus, β-carotene, vitamin E. According to the results of the research, the use of a mixture of mashed potatoes of carrot and pumpkin oil, as well as soy flour and dry milk in the technology of the souffle from the chicken "Child" allowed to significantly increase the content of it especially necessary for roses the nutritional value of the baby body, to improve the quality of life compared to the control. The social effect of the introduction of developed chicken dishes with the use of plant material is to expand the range of foods for children with high content of essential nutrients, improve the consumer properties of products, promote the preservation of the health of children of early school age and protect the body from the negative impact of the environment. en
dc.publisher ООО «Научный мир» ru
dc.subject ессенціальні нутрієнти
dc.subject дитяче харчування
dc.subject здоров’я дітей
dc.subject страви з птиці
dc.subject рослинна сировина
dc.subject essential nutrients
dc.subject baby food
dc.subject children's health
dc.subject vegetable raw materials
dc.subject poultry dishes
dc.subject Кафедра інженерії харчового виробництва ru
dc.title Технологія страв з птиці для харчування дітей шкільного віку ru
dc.title.alternative Technology of cooking a dish of birds for food school children ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account