Abstract:
Основними зерно-круп‘яними культурами в Україні вважаються гречка, просо, рис. Розвиток виробництва круп‘яних культур має велике значення для формування збалансованого продовольчого ринку в Україні. Це пов‘язано як з існуючими національними традиціями у культурі харчування, так із високими споживчими властивостями круп‘яної продукції. На сьогоднішній день вирощування круп‘яних культур є менш вигі- дним видом діяльності у порівнянні з іншими зерновими, а також технічними культурами, що пояснює невелику частку перших серед посівів зернових. увага товаровиробників до певної галузі визначається факторами ефективності та тенденціями ринкового попиту на її продукцію. Вирощування зерно- круп‘яних культур приносить меншу рентабельність, ніж технічних, проте дозволяє більш ощадливо відноситися до земель і навіть поліпшувати їх якість. Зерно-круп‘яне виробництво при організації сільгосппідприємством цеху по виготовленню круп забезпечує зайнятість працівників і сільських мешканців у несезонний для польових робіт період, а також вищий економічний ефект за рахунок реалізації готової продукції. Вітчизняний досвід та вищенаведені аргументи переконують у вигіднос- ті вирощування зерно-круп‘яних культур. За оцінками експертів, низький рівень економічної ефективності галузі став наслідком дії низки чинників, серед яких: погіршення соціально-економічних умов господарювання, недостатнє забезпечення засобами виробництва й недотримання, у зв‘язку з цим, вимог технології вирощування культур, а також збільшення собівартості продукції (підвищення цін на пестициди, мінеральні добрива, паливно-мастильні матеріали, насіння тощо). Більш повне використання потенційних можливостей культур по досягненню високої їх врожайності забезпечить високий економічний ефект. Тому на сучасному етапі вирішення питання збільшення посівних площ круп‘яних набуває особливої гостроти.