Abstract:
Інтенсивність сучасного розвитку птахівничої галузі особливо, що стосується виробництва яєць розширює проблему необхідності великої кількості якісних кормів у Херсонській області. На сучасному етапі в багатьох господарствах з метою підвищення ефективності використання кормів і зниження собівартості продукції намагаються використовувати нетрадиційні корми місцевого походження, що в свою чергу поряд із традиційними кормами можливо отримати в різних галузях харчової промисловості в якості побічних продуктів. Одним із таких продуктів є томатні вичавки. Вони є побічним продуктом консервної промисловості, які отримують при виробництві томатного соку, кетчупу, пасти. Встановлено, що томатні вичавки містять ряд поживних біологічно-активних речовин, а також - в достатній кількості
необхідні організму птиці поживні речовини, мають високу кормову цінність та
можуть служити ефективним компонентом комбікормів у раціоні птиці. Томатні вичавки містять вітаміни В1, Е, С, а також значну кількість природних пігментів (бета-каротин і лікопін), які в поєднанні з наявними доступними пігментами, можуть сприяти більш темному забарвленню жовтка яйця, що подобається українському та іноземному споживачу.