Репозиторий Dspace

Агробіологічні переваги нуту та інноваційні технології його вирощування в посушливих регіонах України

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Остропицький, І. Д.
dc.contributor.author Сидякіна, О. В.
dc.date.accessioned 2025-11-17T19:16:26Z
dc.date.available 2025-11-17T19:16:26Z
dc.date.issued 2025-10-09
dc.identifier.citation Остропицький І. Д., Сидякіна О. В. Агробіологічні переваги нуту та інноваційні технології його вирощування в посушливих регіонах України. Адаптація агровиробництва до змін клімату та ґрунтової родючості : Збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції, 9 жовтня 2025 р., с-ще Полігон, Миколаївського району, Миколаївської області, Україна. Миколаївська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України, 2025. С. 151–154. DOI: https://www.doi.org/10.32782/10-15-10-2025 ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/11413
dc.description.abstract Нут є стратегічно важливою зернобобовою культурою для умов Південного Степу України завдяки поєднанню високої поживної цінності, здатності до симбіотичної азотфіксації та унікальної посухостійкості. Його вирощування сприяє підвищенню продуктивності землеробської галузі, зниженню залежності від мінеральних добрив та екологізації агровиробництва. Біологічні особливості нуту – ефективне використання вологи за рахунок потужної кореневої системи, здатність витримувати абіотичні стреси та формувати врожай за посушливих умов – визначають його важливе значення для адаптації аграрного сектору до кліматичних змін. Використання сучасних високопродуктивних і скоростиглих сортів, упровадження інноваційних технологій вирощування, інтегрованих систем захисту та цифрових інструментів управління забезпечують підвищення ефективності виробництва та конкурентоспроможності українського нуту на внутрішньому та зовнішньому ринках. Збільшення площ посівів під нутом є важливим чинником зміцнення продовольчої безпеки та стійкості агропромислового комплексу України в умовах кліматичних трансформацій. ru
dc.publisher МДСДС ІКОСГ НААН ru
dc.subject нут ru
dc.subject chickpeas ru
dc.subject посухостійкість ru
dc.subject drought resistance ru
dc.subject адаптивність ru
dc.subject adaptability ru
dc.subject хімічний склад зерна ru
dc.subject chemical composition of grain ru
dc.subject азотфіксація ru
dc.subject nitrogen fixation ru
dc.subject інноваційні технології ru
dc.subject innovative technologies ru
dc.title Агробіологічні переваги нуту та інноваційні технології його вирощування в посушливих регіонах України ru
dc.type Thesis ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись