Показать сокращенную информацию
| dc.contributor.author | Остропицький, І. Д. | |
| dc.contributor.author | Сидякіна, О. В. | |
| dc.date.accessioned | 2025-11-17T19:16:26Z | |
| dc.date.available | 2025-11-17T19:16:26Z | |
| dc.date.issued | 2025-10-09 | |
| dc.identifier.citation | Остропицький І. Д., Сидякіна О. В. Агробіологічні переваги нуту та інноваційні технології його вирощування в посушливих регіонах України. Адаптація агровиробництва до змін клімату та ґрунтової родючості : Збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції, 9 жовтня 2025 р., с-ще Полігон, Миколаївського району, Миколаївської області, Україна. Миколаївська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України, 2025. С. 151–154. DOI: https://www.doi.org/10.32782/10-15-10-2025 | ru |
| dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/11413 | |
| dc.description.abstract | Нут є стратегічно важливою зернобобовою культурою для умов Південного Степу України завдяки поєднанню високої поживної цінності, здатності до симбіотичної азотфіксації та унікальної посухостійкості. Його вирощування сприяє підвищенню продуктивності землеробської галузі, зниженню залежності від мінеральних добрив та екологізації агровиробництва. Біологічні особливості нуту – ефективне використання вологи за рахунок потужної кореневої системи, здатність витримувати абіотичні стреси та формувати врожай за посушливих умов – визначають його важливе значення для адаптації аграрного сектору до кліматичних змін. Використання сучасних високопродуктивних і скоростиглих сортів, упровадження інноваційних технологій вирощування, інтегрованих систем захисту та цифрових інструментів управління забезпечують підвищення ефективності виробництва та конкурентоспроможності українського нуту на внутрішньому та зовнішньому ринках. Збільшення площ посівів під нутом є важливим чинником зміцнення продовольчої безпеки та стійкості агропромислового комплексу України в умовах кліматичних трансформацій. | ru |
| dc.publisher | МДСДС ІКОСГ НААН | ru |
| dc.subject | нут | ru |
| dc.subject | chickpeas | ru |
| dc.subject | посухостійкість | ru |
| dc.subject | drought resistance | ru |
| dc.subject | адаптивність | ru |
| dc.subject | adaptability | ru |
| dc.subject | хімічний склад зерна | ru |
| dc.subject | chemical composition of grain | ru |
| dc.subject | азотфіксація | ru |
| dc.subject | nitrogen fixation | ru |
| dc.subject | інноваційні технології | ru |
| dc.subject | innovative technologies | ru |
| dc.title | Агробіологічні переваги нуту та інноваційні технології його вирощування в посушливих регіонах України | ru |
| dc.type | Thesis | ru |