00 DSpace/Manakin Repository

Вплив фізіологічних чинників на продуктивність корів української чорно-рябої молочної породи

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Ведмеденко, Олена
dc.date.accessioned 2020-03-11T12:34:14Z
dc.date.available 2020-03-11T12:34:14Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Ведмеденко О.В. Вплив фізіологічних чинників на продуктивність корів української чорно-рябої молочної породи / О. В. Ведмеденко // Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. – Кам’янець-Подільський, 2018. - Вип. 28. - С. 26-33 ru
dc.identifier.issn 2410-1125
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/1131
dc.description.abstract У статті розглянуто вивчення впливу фізіологічних чинників на продуктивність та відтворювальну здатність корів української чорно-рябої молочної породи в умовах племінного господарства. Дисперсійним аналізом однофакторних комплексів з’ясовано, що найбільш суттєвою є частка впливу віку корів на надій, яка становить 22,27 % (Р<0,001), на продукцію молочного жиру – 25,34% (Р<0,001), молочного білка – 25,22 % (Р<0,001). Встановлено істотний та високовірогідний вплив міжотельного періоду на тривалість лактації і коефіцієнт відтворювальної здатності (Р<0,001), відповідно 45,86 і 67,28%. Тривалість сервіс-періоду здійснює переважний вплив на величину надою – 8,29 % (Р<0,01) і кількість молочного білка – 8,21 % (Р<0,01), проте на решту показників частка впливу даного фактора була меншою і коливалась в межах 0,62....2,39 %. Методом двофакторного дисперсійного аналізу встановлено, що вік корови та тривалість сервіс-періоду мають високодостовірну частку впливу на показник надою, відповідно 20,5 та 7,18% (Р<0,001). Дані аналізу свідчать про переважний вплив інших факторів – 67,01%. Взаємодія факторів (вік корови × тривалість сервіс-періоду) не впливає достовірно на величину надою за 305 днів лактації, і має найменшу силу впливу на рівні 2,91% . Для реалізації генетичного потенціалу продуктивності молочної худоби слід дотримуватись тривалості міжотельного періоду 386 - 405 днів, сухостійного періоду – до 61 - 80 днів, з метою повноцінної інволюції альвеолярної тканини вимені, а сервіс-періоду – до 41-80 днів, що є економічно доцільно та вигідно. ru
dc.description.abstract The purpose of the research was to examine the impact of physiological factors on the productivity and reproductive ability of cows of the Ukrainian black and mottled dairy reed at the breeding farm. The method of correlation analysis was applied in the study. The impact force (η2x) of the factors on the investigated features was studied with the help of the method of one - and two - factor dispersion analysis through the correlation of factor dispersion and general dispersion on the basis of STATISTICA 8.0 mathematical program. According to the research, the average index of milk yields in the herd of the Ukrainian black and mottled dairy cow breed is 6768.77 kg, the highest milk yield for the third lactation is 7635.84 kg (Р<0.01), and the lowest milk yield is 5053.32 kg (Р<0.001) for the first lactation. The increase in the milk yield from the first to the second lactation was 1875.28 kg or 37.1%, from the first to the third lactation it was 2582.52 kg or 51.1 % (Р<0.01). With the help of the method of two - factor dispersion analysis it has been established that a cow’s age and the duration of a service - period have a highly trustworthy share of the impact on milk yields, 20.5 and 7.18% (Р<0.001) respectively. The data of the analysis indicate a predominant impact of other factors – 67.01%. The interaction of the factors (a cow’s age × the uration of a service period) does not influence milk yields for 305 days of lactation reliably, and it has the least force of the impact at the level of 2.91%. The increase in milk yields from the first to the third lactation indicates the intensification of milking and the correspondence of the environmental conditions to genetic predispositions of the animals. In order to realize the genetic potential of the productivity of dairy cows it is necessary to observe the duration of the period between calving of 386 – 405 days, the dry period – to 61–80 days, aiming at full - fledged involution of udder alveolar tissue, and the service - period – to 41–80 days, that is economically expedient and profitable. en
dc.language.iso other ru
dc.publisher Подільський державний аграрно-технічний університет ru
dc.subject українська чорно-ряба молочна порода ru
dc.subject морфофункціональні властивості вимені ru
dc.subject молочна продуктивність ru
dc.subject відтворювальна здатність ru
dc.subject сервіс-період ru
dc.subject сухостійний період ru
dc.subject міжотельний період ru
dc.subject Кафедра технології виробництва продукції тваринництва ru
dc.title Вплив фізіологічних чинників на продуктивність корів української чорно-рябої молочної породи ru
dc.title.alternative The impact of physiological factors on the productivity of black and mottled dairy cow breed ru
dc.type Article ru


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу