00 DSpace/Manakin Repository

СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ЯЄЧНИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Пелих, Наталія
dc.date.accessioned 2025-06-20T12:45:46Z
dc.date.available 2025-06-20T12:45:46Z
dc.date.issued 2025-05-14
dc.identifier.citation https://www.ksau.kherson.ua/files/konferencii/2025/05/%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%96%D0%B0%D0%BB%D0%B8%20%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D1%96%D1%97_20250514.pdf ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/11081
dc.description.abstract Курячі яйця є цінним джерелом мінералів, вітамінів та біологічно активних речовин, що необхідні для повноцінного функціонування організму людини. В Україні їхнє виробництво забезпечують близько 300 птахофабрик, які класифікуються за потужністю на великі, середні та малі. Ринок традиційних (конвенційних) яєць загалом характеризується стабільністю, однак останніми роками спостерігається стійке зростання попиту на органічні яйця [3, 6]. Органічні яйця отримують виключно від сертифікованих курей, яких утримують згідно з міжнародними стандартами органічного виробництва. Такі птиці мають доступ до відкритого вигулу, споживають лише органічні корми та отримують гомеопатичне лікування замість антибіотиків. Усі етапи виробництва органічних яєць перебувають під суворим контролем відповідних сертифікаційних органів, які щороку проводять повторну сертифікацію господарств. Курячі яйця належать до продуктів з високою харчовою цінністю, рекомендованих для щоденного раціону як дорослих, так і дітей. Вони містять добре засвоювані білки (приблизно 12,7%) та збалансовану частку жирів (близько 11,5%). Найбільш поживним компонентом яйця є жовток, що містить майже 50% сухих речовин, з яких 29–32% становлять ліпіди, 16–17% — білки, 1% — вуглеводи й мінерали. Основними білками жовтка є фосфопротеїди: вітелін, ливетін і фосвітин. Яйце також є джерелом кальцію, зокрема у вигляді шкаралупи, яку іноді використовують як харчову добавку [2]. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher ІV Всеукраїнська науково-технічна конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених МОЛОДЬ - НАУЦІ І ВИРОБНИЦТВУ: АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Тези доповідей 14 травня 2025 р. Електронне видання Кропивницький 2025 ru
dc.subject птиця,яєчна продуктивність, яйція,харчовий продукт ru
dc.title СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ЯЄЧНИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ ru
dc.type Thesis ru


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу