Аннотации:
Останнім часом амарант став предметом все більшого наукового та
промислового інтересу. Це обумовлено його цінними біологічними
властивостями, багатим фітохімічним складом і широкою
фармакологічною активністю. Амарант – це псевдозлакова культура, яка
поєднує в собі властивості харчового та оздоровчого продукту.Вміст білка (~18%) у
насінні амаранту вищий, ніж у традиційних зернових, і варіюється залежно
від сорту рослини, клімату, ґрунтових умов і методу удобрення. Серед
білків альбуміни становлять найбільшу фракцію. Білок містить усі
незамінні амінокислоти, необхідні організму, особливо багато лізину та
триптофану. Найважливішим продуктом, одержуваним з амаранту, є зерно, яке є
джерелом борошна, що використовується в хлібопекарській
промисловості. Чудова поживна
цінність амаранту та його корисні властивості повинні спонукати
виробників харчових продуктів до розробки нових технологічно
інноваційних харчових продуктів, особливо функціональних харчових
продуктів.