dc.contributor.author |
Поліщук, Богдан |
|
dc.contributor.author |
Сумська, Ольга |
|
dc.date.accessioned |
2024-12-30T15:49:35Z |
|
dc.date.available |
2024-12-30T15:49:35Z |
|
dc.date.issued |
2024-05 |
|
dc.identifier.citation |
Поліщук Б., Сумська О. Оцінка винограду сорту одеський чорний або аліберне для отримання антаціанів. «Молодь - науці і виробництву: Актуальні питання харчової промисловості»: ІІІ Всеукраїнська науково-технічна конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених: тези доповідей, Херсон, 14 травня 2024 р. [Електронне видання] –Кропивницький: ХДАЕУ, 2024. – с.120-121. |
ru |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/10257 |
|
dc.description.abstract |
Антоціани, група природних пігментів із сімейства флавоноїдів, є природними
водорозчинними сполуками, широко поширеними у винограді [2 , 3]. Антаціани отримують зі
шкірки винограду екстракцією водно-спиртовими або підкисленими водними розчинами.
Окрім високої антиоксидантної дії антоціанам притаманні капіляропротекторна,
гіпоглікемічна та гіполіпідемічна активності, а також протизапальна, протипухлинна,
антимутагенна й антимікробна властивості. Таким чином, завдяки своєму антиоксидантному
потенціалу біологічно активні сполуки з виноградної шкірки можуть бути важливими
елементами недорогих натуральних харчових продуктів. Встановлено, що вміст антоціанінів в екстракті з винограду Одеський чорний такий:
ціанідін-3-диглюкозид - 89,30±0.3 мкмоль/г екстракту, ціанідін-3-глюкозид - 118,26±0.94
мкмоль/г екстракту.
Показано, що природна сировина півдня України може бути потужним джерелом для
одержання антоціанів, які дедалі знаходять більше застосування у харчовій промисловості, фармакології |
ru |
dc.language.iso |
other |
ru |
dc.publisher |
Молодь - науці і виробництву - 2024: Актуальні питання харчової промисловості |
ru |
dc.subject |
Антоціани, виноград сорту Одеський чорний, екстракція, харчові технології |
ru |
dc.title |
ОЦІНКА ВИНОГРАДУ СОРТУ ОДЕСЬКИЙ ЧОРНИЙ АБО АЛІБЕРНЕ ДЛЯ ОТРИМАННЯ АНТОЦІАНІВ |
ru |
dc.title.alternative |
EVALUATION OF ODESKA BLACK OR ALIBERNE VARIETY GRAPES FOR OBTAINING ANTHOCYANS |
ru |
dc.type |
Thesis |
ru |