Abstract:
Антоціани, група природних пігментів із сімейства флавоноїдів, є природними
водорозчинними сполуками, широко поширеними у винограді [2 , 3]. Антаціани отримують зі
шкірки винограду екстракцією водно-спиртовими або підкисленими водними розчинами.
Окрім високої антиоксидантної дії антоціанам притаманні капіляропротекторна,
гіпоглікемічна та гіполіпідемічна активності, а також протизапальна, протипухлинна,
антимутагенна й антимікробна властивості. Таким чином, завдяки своєму антиоксидантному
потенціалу біологічно активні сполуки з виноградної шкірки можуть бути важливими
елементами недорогих натуральних харчових продуктів. Встановлено, що вміст антоціанінів в екстракті з винограду Одеський чорний такий:
ціанідін-3-диглюкозид - 89,30±0.3 мкмоль/г екстракту, ціанідін-3-глюкозид - 118,26±0.94
мкмоль/г екстракту.
Показано, що природна сировина півдня України може бути потужним джерелом для
одержання антоціанів, які дедалі знаходять більше застосування у харчовій промисловості, фармакології