Abstract:
Як природна біомолекула, пектин є важливим регулятором біологічних
модифікаторів і широко використовується в біохімії, харчовій та фармацевтичній
промисловості. Завдяки високій безпеці, біологічній активності та здатності до
біологічного розкладання природний пектин останнім часом широко вивчався. Метою цього дослідження є виділення пектину з шкірки обліпихи. у якості досліджуваних зразків було обрано обліпиху крушиновидну (Hippophae rhamnoides)
сорту «Лейкора» та дикорослу обліпиху. Обидва зразки зростали на правобережжі
Херсонщини. розробка
технологій виділення пектинів з місцевої сировини актуальний та перспективний
напрямок в умовах політики імпортозаміщення. Особливий інтерес мають
ресурсозберігаючі технології, засновані на використанні вторинної рослинної
сировини для виділення пектина.