Abstract:
Виняткова роль птахівництва як галузі, що забезпечує найвищу окупність вкладених коштів, вимагає нових підходів до створення економічних нормативів виробничих і технологічних процесів, продуктивних сил, умов господарювання.
Description:
М’ясне птахівництво найбільш пристосоване до інтенсивних технологій, у зв’язку з чим цій галузі притаманний вищий рівень індустріалізації, механізації та автоматизації. Завдяки цьому виробництво м'яса птиці відрізняється меншою сезонністю порівняно з іншими галузями тваринництва. Перераховані вище специфічні властивості значною мірою визначають особливості формування собівартості продукції. Так, собівартість м’яса курчат-бройлерів значно нижча, ніж м’яса інших видів птиці. Поряд із тим, собівартість м’яса гусей істотно залежить від плодючості родинного стада та його формування [3]. Виходячи із цих передумов, підвищення рівня відтворювальних якостей гусей батьківських стад м’ясних порід визначає актуальність даного напряму досліджень. Для досягнення даної мети були поставлені такі завдання: проаналізувати існуючу технологію вирощування молодняку м’ясних гусей; оцінити ремонтний молодняк гусей за інтенсивністю росту за існуючої технології вирощування; проаналізувати систему утримання, годівлі й відтворення батьківського стада; розробити пропозиції щодо удосконалення технології відтворення стада в умовах фермерських господарств.