Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Любенко, Оксана Іванівна | |
dc.contributor.author | Лисак, Тетяна Олександрівна | |
dc.date.accessioned | 2024-12-04T19:40:51Z | |
dc.date.available | 2024-12-04T19:40:51Z | |
dc.date.issued | 2024-11-13 | |
dc.identifier.citation | Якісними і безпечними продуктами перепелиного виробництва є виробництво дієтичних яєць, фермерські господарства Півдня України ґрунтується на вирощуванні перепелів як для отримання дієтичних яєць так і для дієтичного м’яса. Останнім часом розвиток перепелівництва у нашій країні відбувається за рахунок організації виробництва саме фермерських господарств. Сфера діяльності фермерських господарств, розвиток цієї галузі має важливі перспективи, перепели є привабливим об'єктом для розведення на фермах, оскільки відрізняються високою продуктивністю і невибагливістю до умов їх утримання. Вони забезпечують високий рівень окупності витрат та оборотності коштів. Мала маса перепела вважається недоліком, але у цієї птиці є багато переваг перед великою птицею. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/10144 | |
dc.description | Прибуток на розведенні перепелів залежить від багатьох чинників, наприклад, чисельності поголів’я, площі ферми, попиту в конкретному регіоні та способів реалізації. Роздрібна вартість 1 кг м’яса перепела в середньому 150-200 грн., а 20 штук яєць _60-70 грн. Розведення перепілки - бізнес з великим маркетинговим потенціалом, для південних областей нашої країни та Херсонської області особливо, створити інтернет-магазин або продавати через платформи електронної комерції, щоб досягти більшої аудиторії потенційних покупців, онлайн-продажі вигідні, оскільки можна безпосередньо доставляти продукцію клієнтам в зонах небезпеки, що не наражати на небезпеку покупців. | ru |
dc.description.abstract | Актуальність. Якісними і безпечними продуктами перепелиного виробництва є виробництво дієтичних яєць, фермерські господарства Півдня України ґрунтується на вирощуванні перепелів як для отримання дієтичних яєць так і для дієтичного м’яса. Останнім часом розвиток перепелівництва у нашій країні відбувається за рахунок організації виробництва саме фермерських господарств. Сфера діяльності фермерських господарств, розвиток цієї галузі має важливі перспективи, перепели є привабливим об'єктом для розведення на фермах, оскільки відрізняються високою продуктивністю і невибагливістю до умов їх утримання. Вони забезпечують високий рівень окупності витрат та оборотності коштів. Мала маса перепела вважається недоліком, але у цієї птиці є багато переваг перед великою птицею. Основна частина. Головним завданням в умовах фермерських господарств забезпечити повноцінну збалансовану годівлю перепелів. Годівля є одним з найважливіших факторів утримання в перший день життя, оскільки затримки з доступом до годівниці призводять до зниження збереженості та темпів зростання. У приміщеннях повинні бути створені всі умови для забезпечення доступу перепелів до комбікормів. Для перепелів характерні інтенсивні темпи зростання, тому використовується раціон з високим вмістом білка. Протягом місяця їх маса збільшується в 15-20 разів, витрата корму на утримання перепелів в перший тиждень вирощування становить 3-4 г, а до місячного віку - 15-16 г на голову в день. При годуванні перепелів особлива увага приділяється оптимальному вмісту незамінних амінокислот, таких як лізин, метіонін, цистин і триптофан. Ці амінокислоти також називають обмежуючими, оскільки їх кількість в раціоні визначає рівень використання всіх інших амінокислот. Якщо одна з лімітуючих амінокислот відсутня, то швидкість росту молодняку визначається саме цією амінокислотою, а не загальним рівнем білка в раціоні. Нестача деяких амінокислот може бути компенсована високим вмістом інших амінокислот у раціоні, 40-50% метіоніну можна замінити цистином. Фенілалапін для молодих тварин на 30-50% складається з тирозину. При складанні раціону необхідно коригувати співвідношення кількості незамінних амінокислот, тому що надлишок або дефіцит тієї чи іншої з них може привести до пригнічення метаболізму інших амінокислот і зниження синтезу білка. Коли в раціоні недостатньо вуглеводів і жирів, одні білкові корми використовуються для вироблення тепла в організмі, а інші - для відкладення жиру. Відкладення жиру пов'язано з втратою цінних властивостей білків, знижується їх продуктивність. Білковий корм є найдорожчим, тому неправильне використання білка часто не тільки приносить користь фермерському господарству, але і шкодить самому поголів’ю перепелів. Для підвищення ефективності білкової частини раціону в кормову суміш додають технічні жири або фосфатиди, найбільш дефіцитні незамінні амінокислоти - метіонін і лізин. Склад інших незамінних амінокислот також регулюється вибором харчових інгредієнтів. При використанні раціону з високим вмістом білка необхідно збільшити калорійність кормової суміші. Раціон перепелів з сирим білком збалансований за рахунок дієтичних продуктів, макухи, бобових і кормів тваринного походження (риба, м'ясо, кісткове борошно, сухе молоко). Вуглеводи складають основну частину корму для перепелів. Роль вуглеводів різноманітна, що пов'язано з їх властивостями. Вони необхідні для відновлення енергії організму птиці. Недолік вуглеводів в кормі викликає м'язову слабкість, пасивність, втрату апетиту і зниження температури тіла у перепелиних цуценят. Зернові корми, багаті вуглеводами, за винятком клітковини, легко споживаються і добре засвоюються курчатами [1, 4]. Жири (ліпіди) в організмі птиці розщеплюються і служать джерелом енергії. Взимку жир компенсує витрати організму на підтримку температури тіла. В організмі жир утворює в 2,2 рази більше енергії, ніж така ж кількість білка або вуглеводів за вагою. Таким чином, жир задовольняє додаткові енергетичні потреби організму, які необхідні в процесі біологічного використання підвищених доз білка. Якщо жир в організмі утворюється з вуглеводів, то його склад відповідає типовому жиру певного виду птиці. До складу рослинних жирів входять ненасичені жирні кислоти. Деякі з них (лінолева кислота, ліноленова кислота, арахідонова кислота) не можуть синтезуватися в організмі птиці. Вони, як і деякі вітаміни (А, Е), знижують рівень холестерину в крові і запобігають закупорку стінок кровоносних судин. Ці жирні кислоти називаються незамінними і повинні бути включені в раціон птиці. Найкращі результати для зростання перепелів досягаються при додаванні в раціон до 30% соєвих продуктів, багатих цими жирними кислотами. До 2-тижневого віку в раціон перепелів можна додавати близько 3% жирів. Мінеральні речовини є основою раціону перепелят. Перепелині самки дуже чутливі до нестачі мінералів і мікроелементів, що пов'язано з високою несучістю. При дачі комбікормів, призначених для інших видів домашньої птиці, особливу увагу слід приділяти вмісту в раціоні кальцію, фосфору, йоду, цинку, марганцю і селену. Такі речовини, як білки, жири, вуглеводи і мінеральні солі, повинні зазнавати серйозних змін під впливом каталізаторів, щоб потрапити в організм птиці і перетворитися в тканинах організму. Такими каталізаторами є ферменти, які у багато разів прискорюють хімічні реакції в організмі. До складу ферментів входять білки, синтез яких здійснюється самим організмом, в тому числі активна група або кофермент. Більшість коферментів є похідними вітамінів і мікроелементів, які надходять в організм з їжею. Їх недолік порушує обмін речовин. Вітаміни впливають на багато фізіологічні процеси в організмі: ріст і розвиток молодняку, діяльність кровотворних органів, репродуктивну функцію. Сьогодні, більше 20 вітамінів були виділені і вивчені, найбільш важливими з яких є А, D, Е, В1, В2, В12, РР, пантотенова кислота, холін, вітаміну C. Для годування перепелів в перший період-з першого по 7 - й день життя - невеликі фермерські господарства використовують просіяне кормову суміш, що містить 24-26% білка і харчові яйця. Яйця дають на 5-й день життя з розрахунку 10 яєць на 2-3 кладки, а з 6-го по 10-й день такій же кількості курчат в 1 день дають по 1 яйцю. Яйця відварюють круто і протирають разом зі шкаралупою через сито. На 2-й день життя перепелів в таку суміш додають сир з розрахунку 1 г на голову птиці протягом 2 днів. На 3-й день в корм можна додати подрібнену кропиву, люцерну або свіжий конюшина, а восени і взимку можна додавати по 1 г тертої моркви на 1 голову протягом 2 днів. З 4-го по 7-й день в кормову суміш вводять риб'ячий жир з розрахунку 10 г на 1 голову, за цей час кількість яєць зменшується, а кількість сиру збільшується [2, 3]. Для фермерських господарств з великим поголів’ям перепелів необхідно застосовувати механізований спосіб роздачі кормів, радимо таким підприємствам застосовувати комбікорм, призначений для вирощування індиків від 1 до 30 днів. Перепелам слід забезпечити постійний доступ до води і корму. При вирощуванні перепелів необхідно постійно стежити за свіжістю і чистотою корму та води, особливо в перші 2 тижні життя. В умовах високої температури корм та вода швидко псуються, що може привести до отруєння молодняка. Воду у вакуумній поїлці змінюють 1-2 рази на день, ретельно миють. Поверхня для годування повинна становити не менше 1 см на голову, а поверхня для поливу - 0,2 см на голову. Виробництво перепелиних яєць в умовах фермерських господарств Півдня України обходиться дешевше, ніж курячих, а розведення перепелів вважається найприбутковішою діяльністю сучасного фермера, на частку якої припадає 50-70%. Почати бізнес на перепелах можна з 500-700 голів. В цьому випадку інвестиції складуть до ста тисяч гривень з урахуванням всіх витрат на розміщення ферм і придбання обладнання. Завдяки високій продуктивності цієї птиці поголів'я може збільшуватися в 10 разів на рік, окупити всі попередні витрати на утримання пташника можна за 6 місяців роботи. Одне інкубаційне яйце коштує 3-5 гривень, доросле поголів’я від 30 гривень. Отже, для закупівлі 1000 голів буде потрібно близько 30 000 грн. Вартість кормів складе 6000-8000 грн. на місяць. Для забезпечення необхідно мати одну акумуляторну підстанцію на випадок відключення світла. Валовий прибуток від 500-700 голів фермерському господарству складе близько 20 000 грн. на місяць. Якщо немає капіталу для організації виробництва в промислових масштабах, то можна почати з невеликої кількості перепелів і поступово розводити, але термін окупності в цьому випадку буде значно більше, а прибуток - нижче. Висновки. Прибуток на розведенні перепелів залежить від багатьох чинників, наприклад, чисельності поголів’я, площі ферми, попиту в конкретному регіоні та способів реалізації. Роздрібна вартість 1 кг м’яса перепела в середньому 150-200 грн., а 20 штук яєць _60-70 грн. Розведення перепілки - бізнес з великим маркетинговим потенціалом, для південних областей нашої країни та Херсонської області особливо, створити інтернет-магазин або продавати через платформи електронної комерції, щоб досягти більшої аудиторії потенційних покупців, онлайн-продажі вигідні, оскільки можна безпосередньо доставляти продукцію клієнтам в зонах небезпеки, що не наражати на небезпеку покупців. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.subject | Перепела, кальцій, фосфор | ru |
dc.title | ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ ПЕРЕПЕЛІВ У ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ ПІВДЕННОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ | ru |
dc.title.alternative | ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ ПЕРЕПЕЛІВ У ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ ПІВДЕННОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ | ru |
dc.type | Article | ru |