dc.description.abstract |
Соняшник є основною олійною культурою в Україні та однією із головних олійних культур у світі. Соняшник дає найбільший вихід олії з одиниці площі порівняно з іншими олійними культурами. Побічні продукти переробки насіння соняшнику – макуха при пресуванні і шрот при екстрагуванні (близько 35% від маси насін ня) є цінним концентрованим кормом для худоби. Ма куха містить 38-42% перетравного протеїну, 20-22% безазотистих екстрактивних речовин, 6-7% жиру, 14% клітковини, 6,8% золи, багато мінеральних солей. За поживністю 100 кг макухи від повідають 109 корм. од. Шрот містить близько 33-34% перетрав ного протеїну, 3% жиру, 100 кг його відповідають
102 корм. од. Рівень урожайності насіння знаходиться на низькому рівні, тому потребує вдосконалення сучасних елементів технологій вирощування культури. Вирішити завдання можливо
шляхом оптимізації системи. живлення рослин завдяки збалансованому забезпеченню їх
мікроелементами. Недотримання науково обґрунтованого чергування культур у сівозміні призводить до появи симптомів дефіциту мікроелементів і зниження продуктивності соняшнику. Критичними періодом є фази 2-3 пар листків та бутонізації 8-10 пар листків. Нестача в перший період бору, цинку, марганцю веде до недобору врожаю. Іншими важливими мікроелементами для соняшнику є також молібден, мідь і залізо. Оптимізація живлення сіркою покращує засвоєння рослинами азоту, збільшує вміст олії та підвищує врожай соняшнику. Магній бере участь в обміні азоту, фосфору та синтезі білків. Соняшник дуже чутливий до нестачі бору, особливо під час посухи. Бор забезпечує проростання пилку і запліднення квіток, а за його нестачі молоді листки сильно деформуються через відмирання тканин біля їхньої основи, рослини відстають у рості, головки деформовані, сім’янки нерівномірні, точки росту відмирають. Марганець активізує ферментативні процеси, бере участь в азотному обміні, процесі фотосинтезу та синтезі білків, істотно впливає на врожайність. Його нестача проявляється у вигляді хлоротичних цяток на молодих листках. |
ru |