Abstract:
У вирішенні найважливішого питання подальшого збільшення виробництва зерна значна роль належить одній з найврожайніших зернових культур різноманітного і різнобічного використання – кукурудзі. Поруч із високими кормовими перевагами вона є важливим продуктом харчування. В останні роки кукурудза займає перше місце серед основних зернових культур у світовому виробництві зерна.
Інтерес до кукурудзи виявляється не лише як до найціннішої кормової і зернової культури, а й культури, що в сучасних умовах може широко використовуватись для виготовлення продуктів харчування й сировини для промисловості. Зерно, стебло, стрижні качанів, суцвіття – це ті складові органи рослини кукурудзи, із яких одержують понад 2500 видів продуктів і матеріалів. Для харчування використовують зубоподібну, крем’янисту, крохмалисту кукурудзу, але найціннішими вважають так звані харчові підвиди – розлусну та цукрову кукурудзу.