00 DSpace/Manakin Repository

Бобові як джерело азоту для органічного землеробства і продовольчої безпеки

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Гамаюнова В.В, Єрмолаєв В.М., Бакланова Т.В.
dc.date.accessioned 2024-10-25T11:13:20Z
dc.date.available 2024-10-25T11:13:20Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Гамаюнова В.В, Єрмолаєв В.М., Бакланова Т.В. Бобові як джерело азоту для органічного землеробства і продовольчої безпеки. Збірник праць учасників ХI Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». Житомир 2024. С. 94-98. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/9925
dc.description.abstract В Південному регіоні завдяки наявності продуктивних ґрунтів і сприятливих ґрунтово-кліматичних умов можна вирощувати практично всі види сільськогосподарських культур, для яких розроблено відповідні сучасні технології. Але за останні десятиліття родючість ґрунтів погіршилася через порушення основних принципів землеробства. Цьому сприяли негативні впливи: практична відсутність сівозмін, відхилення від розроблених технологій та воєнні дії [1-3]. Ґрунти втрачають основні ознаки родючості, вони збіднилися на вміст органіки, ущільнилися, послабилась їхня здатність накопичувати й утримувати вологу тощо. У відтворенні ґрунтової родючості бобовим культурам аналогів немає. Бобові рослини і горох зокрема повинні зайняти достойне місце серед переліку сільськогосподарських культур у сівозмінах як джерело азоту у тому числі. Вартість мінеральних добрив нині істотно зросла, отож важливою їх ознакою є збагачення ґрунту безкоштовним біологічним азотом, цінною свіжою органічною речовиною та загальним позитивним впливом на основні показники родючості. Разом з тим, у технологіях вирощування бобових слід впроваджувати енергоощадні елементи, які дозволяють збільшити зернову продуктивність, накопичити більшу кількість надземної біомаси і симбіотичного азоту за незначних вкладень коштів. ru
dc.publisher Збірник праць учасників ХI Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». Житомир 2024 ru
dc.subject бобові культири, горох, оптимізація живлення, біопрепарати, мікроелементи,симбіотична фіксація, заходи ресурсозбереження ru
dc.subject legumes, peas, nutrition optimization, biological preparations, trace elements, symbiotic fixation, resource conservation measures ru
dc.title Бобові як джерело азоту для органічного землеробства і продовольчої безпеки ru
dc.type Thesis ru


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу