Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Sydiakina, O. V. | |
dc.date.accessioned | 2024-09-19T15:12:54Z | |
dc.date.available | 2024-09-19T15:12:54Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | Sydiakina O. V. Current state and prospects of lentil production. Таврійський науковий вісник. № 137. С. 214–223. DOI: https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.137.27 | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/9734 | |
dc.description.abstract | Сочевиця – важлива зернобобова культура продовольчого, кормового, промислового та агротехнічного значення. Світові площі її посівів коливаються за роками, але мають стійку тенденцію до зростання. Найбільші площі посівів зосереджені в країнах Азії та Америки, найменші – в Європі. За період 2000–2022 рр. відбулося їх суттєве зростання в країнах Америки, Океанії та Європи, що переконливо свідчить про посилення позицій сочевиці на міжнародному ринку аграрної продукції. Аналіз у розрізі окремих країн світу засвідчує, що найбільші площі посівів під сочевицею зосереджені в Індії та Канаді. Причому, до 2016 р. лідерство за даним показником серед країн світу належало Індії, а з 2016 р. – Канаді. За період 2000–2022 рр. частка Індії та Канади у структурі світових площ посівів сочевиці становила 50–66%, на третьому місці – Туреччина (5–13%), далі Австралія (2–11%) та США (2–7%). В Україні площі посівів сочевиці до 2011 р. не перевищували 500 га. У 2012 р. відбулося їх збільшення до 2100 га з подальшим дуже сильним варіюванням за роками – від 300 га у 2015 р. до 24500 га у 2018 р., що відповідним чином позначилося і на обсягах виробництва цієї культури. Світові обсяги виробництва сочевиці за період 2006–2010 рр. становили 18,44 млн тонн, 2011–2015 рр. – 24,44, 2016–2020 рр. – 32,57 млн тонн зерна, тобто можна відзначити стійку тенденцію до їх зростання. Стосується це всіх регіонів світу, за виключенням африканського континенту, де виробництво сочевиці носить сталий характер. Найбільші обсяги виробництва забезпечують країни Азії (47,8%) та Америки (40,2%). Найменше сочевиці виробляється в країнах Європи – 2,0% від світового виробництва. Якщо провести аналіз за окремими країнами світу, то за період 2000–2022 рр. 78,1% світового виробництва сочевиці припадає на 5 країн-лідерів: Канада – 34,5%, Індія – 22,8%, Туреччина – 9,0%, Австралія – 6,8%, США – 5,0%. Найвищу врожайність сочевиці серед країн-лідерів одержують в Австралії та Канаді, найнижчу – в Індії. В Україні спостерігається досить низький рівень урожайності сочевиці, хоча, починаючи з 2011 р., він у більшості років перевищував показники Індії, а в 2021 р. – поступався лише Австралії та Канаді. Розширення площ посівів та збільшення обсягів виробництва цієї зернобобової культури може стати важливим кроком у розвитку сільського господарства України, забезпечити стабільне постачання цієї високобілкової культури на внутрішній ринок та посилити позиції України на міжнародному ринку аграрної продукції. | ru |
dc.language.iso | en_US | ru |
dc.publisher | Таврійський науковий вісник | ru |
dc.subject | сочевиця | ru |
dc.subject | lentils | ru |
dc.subject | зернобобові культури | ru |
dc.subject | grain legume crops | ru |
dc.subject | обсяги виробництва | ru |
dc.subject | production volumes | ru |
dc.subject | площі посівів | ru |
dc.subject | cultivation areas | ru |
dc.subject | урожайність | ru |
dc.subject | yield | ru |
dc.title | Current state and prospects of lentil production | ru |
dc.title.alternative | Сучасний стан та перспективи виробництва сочевиці | ru |
dc.type | Article | ru |