Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Sydiakina, O. V. | |
dc.contributor.author | Hamula, Ye. A. | |
dc.date.accessioned | 2024-09-19T15:03:24Z | |
dc.date.available | 2024-09-19T15:03:24Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | Sydiakina O. V., Hamula Ye. A. Current range of corn hybrids in Ukraine: analysis and prospects. Таврійський науковий вісник. № 137. С. 205–213. DOI: https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.137.26 | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/9733 | |
dc.description.abstract | Використання в технології вирощування нових високопродуктивних сортів і гібридів, стійких до хвороб і шкідників, добре адаптованих до конкретних ґрунтово-кліматичних умов, дозволить збільшити обсяги виробництва кукурудзи – важливої зернової культури універсального використання, зокрема й такого сучасного напряму, як виробництво альтернативних видів палива. У довоєнний період основною вимогою до сорто-гібридного асортименту кукурудзи була висока продуктивність сортів та гібридів, а також їх висока адаптивність до ґрунтово-кліматичних умов. На сьогодні відбулися певні зміни щодо основних вимог, які висуваються до гібридів кукурудзи, серед яких слід відзначити такі: низька збиральна вологість, висока продуктивність, стійкість до перестою та посухи, стійкість до хвороб, невибагливість до умов живлення, низька вартість насіння. Державний реєстр станом на 24 квітня 2024 р. налічує 1682 сортів і гібридів кукурудзи, на 91,3% представлених кукурудзою звичайною. 990 сортів і гібридів або 59% від загального асортименту кукурудзи – сучасні сорти і гібриди, занесені до Держреєстру з 2019 р. Переважна більшість сортів і гібридів кукурудзи відноситься до середньоранньої і середньостиглої груп за ФАО – 45,7 і 39,2% від загальної кількості. Рекомендованими зонами вирощування в розрізі окремих зон, в основному, є Степова і Лісостепова – 19 і 14% від загального асортименту. 33% сорто-гібридного складу кукурудзи представлено високопластичними сортами і гібридами, добре адаптованими до умов будь-якої агроґрунтової зони України. Вирощування гібридів з меншим ФАО, ніж рекомендовано для даної зони, призведе до неповного використання посівами впродовж вегетації сонячної радіації та формування низького рівня врожайності. Вирощування гібридів з більшим ФАО, ніж рекомендовано, обумовлює неповне дозрівання зерна на момент збирання та невиправдані витрати на його досушування. 44,2% сортів і гібридів кукурудзи, представлених у Державному реєстрі, складають сорти і гібриди вітчизняної, 55,8% – іноземної селекції. Лідерами іноземної селекції кукурудзи в Україні є Франція (16,9%), США (13,0%) та Німеччина (6,8%). Добір оптимального гібридного складу кукурудзи – економічно ефективний захід підвищення продуктивності культури та збільшення обсягів зерновиробництва. | ru |
dc.language.iso | en_US | ru |
dc.publisher | Таврійський науковий вісник | ru |
dc.subject | кукурудза | ru |
dc.subject | corn | ru |
dc.subject | зерно | ru |
dc.subject | grain | ru |
dc.subject | сорт | ru |
dc.subject | variety | ru |
dc.subject | гібрид | ru |
dc.subject | hybrid | ru |
dc.subject | група стиглості | ru |
dc.subject | maturity group | ru |
dc.subject | зона вирощування | ru |
dc.subject | cultivation zone | ru |
dc.subject | країна-оригінатор | ru |
dc.subject | country of origin | ru |
dc.title | Current range of corn hybrids in Ukraine: analysis and prospects | ru |
dc.title.alternative | Сучасний асортимент гібридів кукурудзи в Україні: аналіз та перспективи | ru |
dc.type | Article | ru |