DSpace Repository

Millet: modern trends and production prospects

Show simple item record

dc.contributor.author Sydiakina, O. V.
dc.contributor.author Ivaniv, М. О.
dc.contributor.author Іванів, М. О.
dc.date.accessioned 2024-07-24T08:52:09Z
dc.date.available 2024-07-24T08:52:09Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Sydiakina O. V., Ivaniv М. О. Millet: modern trends and production prospects. Таврійський науковий вісник. 2024. № 136. Ч. 2. С. 113–123. DOI: https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.136.2.15. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/9705
dc.description.abstract Зміни клімату у бік глобального потепління спрямовують сучасну агровиробничу діяльність на добір посухостійких культур, які б вирішували продовольчу проблему. До таких культур відноситься просо – провідна круп’яна культура, яку цінують за високі харчові якості і за обсягами експорту якої наша країна входить в топ лідерів-експортерів. Просо широко використовують для задоволення продовольчих потреб, у кондитерській промисловості та в лікувальних цілях. Воно відіграє важливе кормове та агротехнічне значення. Найбільші посівні площі проса зосереджено в Африці та Азії – 62,7 і 35,2% від загальних світових площ, відведених під цю культуру. В Україні спостерігається суттєве скорочення посівних площ під просо, проте частка нашої країни в загальних площах посівів цієї культури в Європі є досить вагомою – 16,4–30,1%. Світове виробництво проса відзначається досить високою стабільністю без різких коливань за роками – 27,672–32,803 млн тонн за 2000–2022 рр. Найбільшими виробниками проса у світі є Індія, Китай та Нігерія. Сумарно в цих трьох країнах за період 2015–2022 рр. зібрано 126,039 млн тонн, що становить 53% від світового виробництва. В Україні максимальні обсяги виробництва проса слід відзначити у 2000 р. – 426,1 тис. тонн, після чого відбулося їх суттєве скорочення з мінімальними значеннями у 2017–2018 рр. – 80.5–84.4 тис. тонн. Незважаючи на це, Україна входить до країн – найбільших виробників проса в Європі. За тенденцією довоєнних років близько третини загального виробництва проса в Європі було зосереджено саме в Україні. Середня врожайність проса в нашій країні, починаючи з 2019 р., перевищує рівень урожай- ності, який одержують в різних регіонах світу, у тому числі середньосвітові показники. Порівняльний аналіз з країнами – лідерами за виробництвом засвідчує, що врожайність проса в Україні є значно вищою, ніж в Індії та Нігерії, але суттєво поступається Китаю. Тому актуальність проблеми вдосконалення технології вирощування проса в Україні стає все більш очевидною, а її вирішення дозволить збільшити рівень урожайності, покращити якість продукції, зменшити витрати на виробництво та посилити позиції України на міжнародному ринку аграрної продукції. ru
dc.publisher Таврійський науковий вісник ru
dc.subject просо ru
dc.subject millet ru
dc.subject пшоняне борошно ru
dc.subject millet flour ru
dc.subject обсяги виробництва ru
dc.subject production volumes ru
dc.subject площі посівів ru
dc.subject crop area ru
dc.subject урожайність ru
dc.subject yield ru
dc.title Millet: modern trends and production prospects ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account