Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Sydiakina, O. V. | |
dc.contributor.author | Ivaniv, М. О. | |
dc.contributor.author | Іванів, М. О. | |
dc.date.accessioned | 2024-07-24T08:52:09Z | |
dc.date.available | 2024-07-24T08:52:09Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | Sydiakina O. V., Ivaniv М. О. Millet: modern trends and production prospects. Таврійський науковий вісник. 2024. № 136. Ч. 2. С. 113–123. DOI: https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.136.2.15. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/9705 | |
dc.description.abstract | Зміни клімату у бік глобального потепління спрямовують сучасну агровиробничу діяльність на добір посухостійких культур, які б вирішували продовольчу проблему. До таких культур відноситься просо – провідна круп’яна культура, яку цінують за високі харчові якості і за обсягами експорту якої наша країна входить в топ лідерів-експортерів. Просо широко використовують для задоволення продовольчих потреб, у кондитерській промисловості та в лікувальних цілях. Воно відіграє важливе кормове та агротехнічне значення. Найбільші посівні площі проса зосереджено в Африці та Азії – 62,7 і 35,2% від загальних світових площ, відведених під цю культуру. В Україні спостерігається суттєве скорочення посівних площ під просо, проте частка нашої країни в загальних площах посівів цієї культури в Європі є досить вагомою – 16,4–30,1%. Світове виробництво проса відзначається досить високою стабільністю без різких коливань за роками – 27,672–32,803 млн тонн за 2000–2022 рр. Найбільшими виробниками проса у світі є Індія, Китай та Нігерія. Сумарно в цих трьох країнах за період 2015–2022 рр. зібрано 126,039 млн тонн, що становить 53% від світового виробництва. В Україні максимальні обсяги виробництва проса слід відзначити у 2000 р. – 426,1 тис. тонн, після чого відбулося їх суттєве скорочення з мінімальними значеннями у 2017–2018 рр. – 80.5–84.4 тис. тонн. Незважаючи на це, Україна входить до країн – найбільших виробників проса в Європі. За тенденцією довоєнних років близько третини загального виробництва проса в Європі було зосереджено саме в Україні. Середня врожайність проса в нашій країні, починаючи з 2019 р., перевищує рівень урожай- ності, який одержують в різних регіонах світу, у тому числі середньосвітові показники. Порівняльний аналіз з країнами – лідерами за виробництвом засвідчує, що врожайність проса в Україні є значно вищою, ніж в Індії та Нігерії, але суттєво поступається Китаю. Тому актуальність проблеми вдосконалення технології вирощування проса в Україні стає все більш очевидною, а її вирішення дозволить збільшити рівень урожайності, покращити якість продукції, зменшити витрати на виробництво та посилити позиції України на міжнародному ринку аграрної продукції. | ru |
dc.publisher | Таврійський науковий вісник | ru |
dc.subject | просо | ru |
dc.subject | millet | ru |
dc.subject | пшоняне борошно | ru |
dc.subject | millet flour | ru |
dc.subject | обсяги виробництва | ru |
dc.subject | production volumes | ru |
dc.subject | площі посівів | ru |
dc.subject | crop area | ru |
dc.subject | урожайність | ru |
dc.subject | yield | ru |
dc.title | Millet: modern trends and production prospects | ru |
dc.type | Article | ru |