Abstract:
Фузаріозне в’янення огірка є небезпечною хворобою, яка викликає значні втрати врожаю. Розробка ефективних заходів контролю захворювання ґрунтується на всебічному розумінні екології збудника хвороби – гриба Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum Owen, яка в умовах України вивчена недостатньо. Мета роботи – дослідження впливу поживних середовищ і температурних умов на ріст та розвиток in vitro гриба F. oxysporum f. sp.
cucumerinum. Дослідження проводили за загальноприйнятими у фітопатології та мікології методами, у проблемній науково-дослідній лабораторії «Мікології і
фітопатології» кафедри фітопатології Національного університету
біоресурсів і природокористування України. Встановлено, що субстратний і
температурний фактор впливали на вегетативний ріст та спороутворення F.
oxysporum f. sp. cucumerinum. Максимальна швидкість міцеліального росту
гриба спостерігалася на картопляно-глюкозному та картопляно-морквяному
агарі. Найбільш інтенсивне спороношення патогену відмічено на картопляно
глюкозному агарі – 8,3 млн шт./см2, що на 4,79-6,98 млн шт./см2 більше
порівняно з іншими досліджуваними середовищами. Оптимальною для
вегетативного росту F. oxysporum f. sp. cucumerinum була температура 30 °С.
Найбільш інтенсивне спороутворення патогену відбувалося за температури
25 °С і становило 9,66 млн шт./см2. Результати досліджень різних авторів
вказують про мінливість екологічних особливостей гриба F. oxysporum f. sp.
cucumerinum, що свідчить про доцільність вивчення збудників хвороб,
ізольованих в умовах конкретного регіону та сільськогосподарської культури.
Отримані результати екологічних особливостей використовувати для розробки штучного інфекційного фону.