DSpace Repository

Дослідження технологічних особливостей виробництва безсольових хлібобулочних виробів дієтичного призначення

Show simple item record

dc.contributor.author Резвих, Ніна Ігорівна
dc.date.accessioned 2024-05-31T13:33:01Z
dc.date.available 2024-05-31T13:33:01Z
dc.date.issued 2024-01-12
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/9529
dc.description.abstract Стаття присвячена важливому питанню прогнозування зміни якісних характеристик хлібобулочних виробів у зв’язку з модифікацією класичного складу продукції, а саме відсутністю у них харчової солі. Визначено п’ять аспектів, на які впливає хлорид натрію: активність дріжджів, міцність клейковини, термін придатності, колір скоринки та смакові якості. У результаті опрацювання доступних літературних джерел визначені технологічні шляхи, які дозволять компенсувати або мінімізувати відсутність солі у виробах спеціального дієтичного призначення. Найперше необхідно експериментально визначити оптимальний час зброджування, що таким чином вплине на зовнішній вигляд виробів. Через слабку клейковину варто проводити делікатне формування заготовок для попередження низької пористості м’якуша. Для отримання продукції з високими органолептичними якостями необхідно у рецептуру включити пряні трави та/або замінники харчової солі. Додатково визначено номенклатуру речовин, які можна використати у харчовому виробництві. Також необхідно у процесі випікання здійснювати розпилення водою над поверхнею заготовок для отримання більш інтенсивного забарвлення скоринки. Термін придатності за вимогою замовника можна подовжити шляхом застосування спеціальних харчових добавок оскільки протягом доби, тобто гарантованого терміну придатності, такі хлібобулочні вироби встигнуть реалізуватись. Проведені наукові пошуки є основою для проведення експериментальних досліджень з розробки технологічної схеми та оптимізації процесів виробництва безсольових хлібобулочних виробів дієтичного призначення для осіб, які мають захворювання нирок, гіпертонію або знаходяться на гормонотерапії. Отримані дані важливі для прогнозування результатів технологічних операцій та передбачають попередження отримання негативних результатів у виробленні вказаного виду продукції. ru
dc.language.iso other ru
dc.subject хлібобулочні вироби, безсольова продукція, дієтичне призначення, технологічні процеси. ru
dc.title Дослідження технологічних особливостей виробництва безсольових хлібобулочних виробів дієтичного призначення ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account