Abstract:
Глобальні зміни клімату суттєво вплинули на розподіл кліматичних поясів, змістивши його в межах 150 км на північ. Це призвело до перегляду стратегій побудови сівозмін, введення у виробництво нішових культур і повторних посівів, а також до нового розподілу у структурі посівних площ цих культур на посівах. Основними індикаторними культурами, що відображають ці зміни, можуть бути круп'яні культури, зокрема гречка та просо. Вони відомі своєю здатністю до високих та якісних врожаїв зерна при сівбі весною та літом на зрошуваних і незрошуваних землях. Вирощування цих культур сприяє поліпшенню агромеліоративного стану ґрунтів, збільшенню загального збору зерна та покращенню екологічного стану зрошуваних земель. Використання круп'яних культур у посівах після основного врожаю дозволяє найбільш ефективно використовувати системи зрошення, зменшити ризики для екології та запропонувати сільськогосподарським виробникам реальну можливість досягти високопродуктивного зернового виробництва з високим рівнем прибутковості.