dc.description.abstract |
У статті наведено структуру сучасного складу вітчизняних і зарубіжних гібридів
кукурудзи в Державному реєстрі сортів рослин, придатних до поширення в Україні, та
основні перспективні напрямки в селекції цієї культури.
За останні 30 років кількість гібридів кукурудзи, занесених до Реєстру сортів рослин,
придатних для поширення в Україні, збільшилась у понад 10 разів.
На сьогодні до Державного реєстру сортів рослин України занесено 1537 гібридів
кукурудзи різних груп стиглості і напрямків використання.
Частка вітчизняних гібридів у реєстрі на 2024 рік складає 29% від загальної кількості.
У 2016 році частка гібридів вітчизняної селекції у реєстрі складала 30,2%, і максимальна
кількість серед них (11,8%) селекції Інституту зернових культур. В останні роки зросло
число зарубіжних компаній на ринку України і відповідно, частка їх гібридів, що значно
підвищило конкуренцію на ринку насіння кукурудзи.
Станом на 20 лютого 2024 року, в поточному році зареєстровано 23 нових гібридів.
У 2023 році до Державного реєстру сортів рослин України занесено 236 нових гібридів,
у 2022 році – 128 гібридів, а у 2021 році – 188 гібридів.
Гібриди кукурудзи повинні мати потужний адаптивний потенціал, зокрема, гібриди
повинні максимально толерувати негативні фактори, що супроводжують виробництво – водні та температурні стреси.
Створення гібридів кукурудзи з низькою збиральною вологістю зерна один з методів
зниження затрат при виробництві продукції, що особливо актуально в умовах ринкової
економіки. В структурі затрат на вирощування зерна кукурудзи витрати на досушування
зерна складають 38–48% від усіх затрат. Тому підбір гібрида з швидкою вологовіддачею
зменшить виробничі витрати на досушування зерна та пришвидшить час сушіння та
терміни збору урожаю.
Наступним рішенням для збільшення рентабельності вирощування кукурудзи є вико- ристання ремонтантних гібридів, які характеризуються більшою продуктивністю, кра- щою якістю зерна і вегетативних органів, суттєво відрізняються від звичайних форм
високою стійкістю до ураження хворобами, пошкодження шкідниками та характеризу- ються вищою стійкістю до вилягання |
ru |