DSpace Repository

КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ЧИПСІВ ІЗ ЯБЛУК ОДЕРЖАНИХ ЗА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОЮ ТЕПЛОТЕХНОЛОГІЄЮ

Show simple item record

dc.contributor.author Гусарова, Олена Віталіївна
dc.contributor.author Пазюк, Вадим Михайлович
dc.contributor.author Дуб, Володимир Васильович
dc.date.accessioned 2024-04-29T07:34:28Z
dc.date.available 2024-04-29T07:34:28Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.issn 2708-0374
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/9343
dc.description.abstract У статті представлено калькулювання собівартості чипсів із яблук одержаних за енергоефективною теплотехнологією виробництва сушених продуктів. У результа- ті перенасичення ринку яблуками українського виробника постає проблема їх переробки та зберігання. Оскільки в Україні відсутнє власне промислове виробництво чипсів, актуальним завданням є розроблення теплотехнології із виробництва перероблення яблук на сушених яблучних продуктів. Метою статті є створення інноваційної енерго-ефективної теплотехнології виробництва нових форм сушених продуктів та калькулювання собівартості одержаних за цією технологією чипсів із яблук. У статті надано огляд літературних джерел присвячених дослідженням процесу сушіння яблук та їх переробки на чипси. Зазначено, що у торгівельній мережі пропонуються чипси іноземних виробників і їхня вартість значна. Подано технологічну схему енергоефективної теплотехнології виробництва сушених продуктів. Сушіння здійснюють за розробленим стадійним режимом зневоднення при таких параметрах сушильного агенту: температура – 80/60 °С, швидкість – 1,5 м/с, вологовміст – 10 г/кг сухого повітря. Основними статтями витрат, що складають собівартість чипсів є витрати на обладнання, на процес сушіння (який є основним у технологічному циклі виробництва), вартість сировини, електроенергії, води, оплату праці тощо. Знизити собівартість виробництва чипсів можливо за рахунок використання багатозонних лічильників і оплати електроенергії залежно від часу роботи обладнання. Також перехід сушарок на новий тип теплогенератора, що працює на пелетах або газу дозволить орієнтовно знизити собівартість продукції на 30…40% і більше. Важливим є переробка вітчизняної дешевої сировини, яка є у надлишку і при зберіганні псується. На собівартість чипсів також впливає додавання смакових наповнювачів та консервантів, які не використовуються у запропонованій теплотехнології. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Видавничий дім «Гельветика» ru
dc.relation.ispartofseries Економіка;19
dc.subject калькулювання, собівартість, сушіння, теплотехнологія, яблука, чипси. ru
dc.title КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ЧИПСІВ ІЗ ЯБЛУК ОДЕРЖАНИХ ЗА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОЮ ТЕПЛОТЕХНОЛОГІЄЮ ru
dc.type Animation ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account