dc.contributor.author |
Гусарова, Олена Віталіївна |
|
dc.contributor.author |
Пазюк, Вадим Михайлович |
|
dc.contributor.author |
Дуб, Володимир Васильович |
|
dc.date.accessioned |
2024-04-29T07:34:28Z |
|
dc.date.available |
2024-04-29T07:34:28Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.identifier.issn |
2708-0374 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/9343 |
|
dc.description.abstract |
У статті представлено калькулювання собівартості чипсів із яблук одержаних за
енергоефективною теплотехнологією виробництва сушених продуктів. У результа-
ті перенасичення ринку яблуками українського виробника постає проблема їх переробки та зберігання. Оскільки в Україні відсутнє власне промислове виробництво чипсів, актуальним завданням є розроблення теплотехнології із виробництва перероблення яблук на сушених яблучних продуктів. Метою статті є створення інноваційної енерго-ефективної теплотехнології виробництва нових форм сушених продуктів та калькулювання собівартості одержаних за цією технологією чипсів із яблук. У статті надано огляд літературних джерел присвячених дослідженням процесу сушіння яблук та їх переробки на чипси. Зазначено, що у торгівельній мережі пропонуються чипси іноземних виробників і їхня вартість значна. Подано технологічну схему енергоефективної теплотехнології виробництва сушених продуктів. Сушіння здійснюють за розробленим стадійним режимом зневоднення при таких параметрах сушильного агенту: температура – 80/60 °С, швидкість – 1,5 м/с, вологовміст – 10 г/кг сухого повітря. Основними статтями витрат, що складають собівартість чипсів є витрати на обладнання, на процес сушіння (який є основним у технологічному циклі виробництва), вартість сировини, електроенергії, води, оплату праці тощо. Знизити собівартість виробництва чипсів можливо за рахунок використання багатозонних лічильників і оплати електроенергії залежно від
часу роботи обладнання. Також перехід сушарок на новий тип теплогенератора, що
працює на пелетах або газу дозволить орієнтовно знизити собівартість продукції на
30…40% і більше. Важливим є переробка вітчизняної дешевої сировини, яка є у надлишку і при зберіганні псується. На собівартість чипсів також впливає додавання смакових наповнювачів та консервантів, які не використовуються у запропонованій теплотехнології. |
ru |
dc.language.iso |
other |
ru |
dc.publisher |
Видавничий дім «Гельветика» |
ru |
dc.relation.ispartofseries |
Економіка;19 |
|
dc.subject |
калькулювання, собівартість, сушіння, теплотехнологія, яблука, чипси. |
ru |
dc.title |
КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ЧИПСІВ ІЗ ЯБЛУК ОДЕРЖАНИХ ЗА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОЮ ТЕПЛОТЕХНОЛОГІЄЮ |
ru |
dc.type |
Animation |
ru |