00 DSpace/Manakin Repository

ВПЛИВ ТИПУ ГОДІВЛІ НА М’ЯСНУ ПРОДУКТИВНІСТЬ ЧОРНОГО АФРИКАНСЬКОГО СТРАУСА ЗА ЙОГО ПРОМИСЛОВОГО ВИРОЩУВАННЯ

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Ведмеденко, Олена
dc.date.accessioned 2024-01-30T18:04:08Z
dc.date.available 2024-01-30T18:04:08Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Ведмеденко О.В. Вплив типу годівлі на м’ясну продуктивність чорного африканського страуса за його промислового вирощування Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2023. (категорія Б). Вип. 133. С. 200-206. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/9077
dc.description.abstract У статті розглядається обґрунтування доцільності годівлі чорних африканських страусів загальнозмішаним раціоном для збільшення м’ясної продуктивності. Встановлено, що страуси першої дослідної групи, яким згодовували загально змішаний раціон перевищували страусів другої дослідної з концентрованим типом годівлі на 16,9 % (р<0,001). За масою туші перша дослідна група страусів переважала другу на 14,6% парної і 16,6% охолодженої (р<0,001) відповідно. Забійний вихід був майже однаковим (58 %). Вихід комерційних м’язів у першій дослідній групі страусів дорівнював 25 кг до обжилування та 19 кг. Вихід комерційних м’язів був у групах птиці приблизно однаковим, у середньому 26 % від маси тіла і 45 % від забійної маси. Вихід м’яса, яке йде на фарш, у першій дослідній групі на 2,2 % більше, ніж у другій групі страусів. Загальна кількість отриманого м’яса від забою страусів першої групи на 12 % більше, ніж від страусів другої групи. Показник виходу жиру в першій дослідній групі страусів вірогідно (р<0,001) перевищує цей показник на 37,8 % птахів другої групи. За показниками маси субпродуктів та шкури, маса печінки страусів вище на 25,5 % в першої ніж другої групи птиці. Маса їстівних частин туші дослідної групи страусів, яким згодовували загально змішаний раціон, переважає за цим показником другу групу птиці на 15,6 % (5,3 кг; р<0,01). Маса неїстівних частин туші страусів (без урахування жиру) приблизно однакова в обох дослідних групах (21,3 кг). За масою м’язів до виділення сполучної тканини за категорією Філе преміум перша група перевищує другу групу птиці відповідно на 15,9 %; за категорією Філе класичне на 14,1 %; довге філе+довгий стейк на 20,1 % і за категорією Стейк – на 14,9 %. Отже, використання загальнозмішаного раціону в годівлі струсів позитивно впливає на рівень м’ясної продуктивності чорних африканських страусів за їх промислового вирощування в умовах Степу України. ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject африканський страус ru
dc.subject загальнозмішаний раціон ru
dc.subject м’ясна продуктивність ru
dc.subject забійний вихід ru
dc.subject субпродукти ru
dc.subject філе ru
dc.subject стейк ru
dc.title ВПЛИВ ТИПУ ГОДІВЛІ НА М’ЯСНУ ПРОДУКТИВНІСТЬ ЧОРНОГО АФРИКАНСЬКОГО СТРАУСА ЗА ЙОГО ПРОМИСЛОВОГО ВИРОЩУВАННЯ ru


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу