Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Ведмеденко, Олена | |
dc.date.accessioned | 2024-01-30T18:04:08Z | |
dc.date.available | 2024-01-30T18:04:08Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Ведмеденко О.В. Вплив типу годівлі на м’ясну продуктивність чорного африканського страуса за його промислового вирощування Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2023. (категорія Б). Вип. 133. С. 200-206. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/9077 | |
dc.description.abstract | У статті розглядається обґрунтування доцільності годівлі чорних африканських страусів загальнозмішаним раціоном для збільшення м’ясної продуктивності. Встановлено, що страуси першої дослідної групи, яким згодовували загально змішаний раціон перевищували страусів другої дослідної з концентрованим типом годівлі на 16,9 % (р<0,001). За масою туші перша дослідна група страусів переважала другу на 14,6% парної і 16,6% охолодженої (р<0,001) відповідно. Забійний вихід був майже однаковим (58 %). Вихід комерційних м’язів у першій дослідній групі страусів дорівнював 25 кг до обжилування та 19 кг. Вихід комерційних м’язів був у групах птиці приблизно однаковим, у середньому 26 % від маси тіла і 45 % від забійної маси. Вихід м’яса, яке йде на фарш, у першій дослідній групі на 2,2 % більше, ніж у другій групі страусів. Загальна кількість отриманого м’яса від забою страусів першої групи на 12 % більше, ніж від страусів другої групи. Показник виходу жиру в першій дослідній групі страусів вірогідно (р<0,001) перевищує цей показник на 37,8 % птахів другої групи. За показниками маси субпродуктів та шкури, маса печінки страусів вище на 25,5 % в першої ніж другої групи птиці. Маса їстівних частин туші дослідної групи страусів, яким згодовували загально змішаний раціон, переважає за цим показником другу групу птиці на 15,6 % (5,3 кг; р<0,01). Маса неїстівних частин туші страусів (без урахування жиру) приблизно однакова в обох дослідних групах (21,3 кг). За масою м’язів до виділення сполучної тканини за категорією Філе преміум перша група перевищує другу групу птиці відповідно на 15,9 %; за категорією Філе класичне на 14,1 %; довге філе+довгий стейк на 20,1 % і за категорією Стейк – на 14,9 %. Отже, використання загальнозмішаного раціону в годівлі струсів позитивно впливає на рівень м’ясної продуктивності чорних африканських страусів за їх промислового вирощування в умовах Степу України. | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.subject | африканський страус | ru |
dc.subject | загальнозмішаний раціон | ru |
dc.subject | м’ясна продуктивність | ru |
dc.subject | забійний вихід | ru |
dc.subject | субпродукти | ru |
dc.subject | філе | ru |
dc.subject | стейк | ru |
dc.title | ВПЛИВ ТИПУ ГОДІВЛІ НА М’ЯСНУ ПРОДУКТИВНІСТЬ ЧОРНОГО АФРИКАНСЬКОГО СТРАУСА ЗА ЙОГО ПРОМИСЛОВОГО ВИРОЩУВАННЯ | ru |