dc.description.abstract |
В статті розглянуто питання, щодо розвитку інноваційних технологій з метою ство-
рення продуктів харчування нового покоління. За оцінками експертів Всесвітньої організа-
ції охорони здоров’я, стан здоров’я людини великою мірою залежить від способу життя,
в тому числі від харчування. Встановлено, що на сьогоднішній день в нашій країні асор-
тимент харчових продуктів для осіб, які страждають генетично зумовленими та алер-
гічними захворюваннями недостатньо широкий й різноманітний. Однією з таких хвороб
є целіакія (глютенова ентеропатія) – мультифакторне, прогресуюче захворювання, яке
викликане пошкодженням ворсинок тонкої кишки деякими харчовими продуктами, що
містять білок глютен (клейковину). Наслідком цього може стати повна атрофія сли-
зової оболонки тонкого кишечнику. Із целіакією пов’язаний синдром мальабсорбці внаслі-
док непереносимості гліадину (α фракція) – компоненту білка глютену пшениці, жита,
ячменю та вівса, що має тенденцію до зворотного розвитку та повного відновлення сли-
зової оболонки за умови суворого дотримання дієти. Мільйони людей у всьому світі стали
споживати продукти, що не містять глютену, не лише внаслідок діагностики целіакії,
а й через загальне уявлення про підтримку здоров’я та профілактику хвороб. Інтенси-
фікація маркетингової діяльності та покращення каналів збуту сприяють необхідності
виробництва продуктів, що не містять глютену.
Одним зі способів реалізації державної політики в галузі здорового харчування насе-
лення України є розробка високоефективних технологій у переробних галузях агропромис-
лового комплексу, пошук нових вітчизняних сировинних джерел та створення продуктів
харчування нового покоління, збагачених есенційними мікронутрієнтами. Виробництво
таких продуктів дозволить розширити асортимент вітчизняних виробників хлібопекар-
ських виробів та дасть змогу замінити дорогу імпортовану безглютенову продукцію влас-
ною, щорічно відновлюваною рослинною сировиною. Крім того, актуальним завданням
є впровадження у вітчизняне виробництво інноваційних технологій із використанням рос-
линної вітчизняної сировини функціонального призначення для кафе, ресторанів та інших
закладів громадського харчування. На основі світового досвіду можна зробити висновок,
що впровадження у вітчизняне виробництво інноваційних технологій з метою створення
продуктів харчування нового покоління для людей, які страждають на непереносимість
глютену є важливим завданням сьогодення. |
ru |