DSpace Repository

РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ СТВОРЕННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ НОВОГО ПОКОЛІННЯ

Show simple item record

dc.contributor.author Горач, Ольга Олексіївна
dc.contributor.author Олейникова, Світлана
dc.date.accessioned 2024-01-26T11:28:38Z
dc.date.available 2024-01-26T11:28:38Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Горач О.О., Олейникова С.О. РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ СТВОРЕННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ НОВОГО ПОКОЛІННЯ ru
dc.identifier.issn 2307-5732
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/9009
dc.description.abstract В статті розглянуто питання, щодо розвитку інноваційних технологій з метою ство- рення продуктів харчування нового покоління. За оцінками експертів Всесвітньої організа- ції охорони здоров’я, стан здоров’я людини великою мірою залежить від способу життя, в тому числі від харчування. Встановлено, що на сьогоднішній день в нашій країні асор- тимент харчових продуктів для осіб, які страждають генетично зумовленими та алер- гічними захворюваннями недостатньо широкий й різноманітний. Однією з таких хвороб є целіакія (глютенова ентеропатія) – мультифакторне, прогресуюче захворювання, яке викликане пошкодженням ворсинок тонкої кишки деякими харчовими продуктами, що містять білок глютен (клейковину). Наслідком цього може стати повна атрофія сли- зової оболонки тонкого кишечнику. Із целіакією пов’язаний синдром мальабсорбці внаслі- док непереносимості гліадину (α фракція) – компоненту білка глютену пшениці, жита, ячменю та вівса, що має тенденцію до зворотного розвитку та повного відновлення сли- зової оболонки за умови суворого дотримання дієти. Мільйони людей у всьому світі стали споживати продукти, що не містять глютену, не лише внаслідок діагностики целіакії, а й через загальне уявлення про підтримку здоров’я та профілактику хвороб. Інтенси- фікація маркетингової діяльності та покращення каналів збуту сприяють необхідності виробництва продуктів, що не містять глютену. Одним зі способів реалізації державної політики в галузі здорового харчування насе- лення України є розробка високоефективних технологій у переробних галузях агропромис- лового комплексу, пошук нових вітчизняних сировинних джерел та створення продуктів харчування нового покоління, збагачених есенційними мікронутрієнтами. Виробництво таких продуктів дозволить розширити асортимент вітчизняних виробників хлібопекар- ських виробів та дасть змогу замінити дорогу імпортовану безглютенову продукцію влас- ною, щорічно відновлюваною рослинною сировиною. Крім того, актуальним завданням є впровадження у вітчизняне виробництво інноваційних технологій із використанням рос- линної вітчизняної сировини функціонального призначення для кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування. На основі світового досвіду можна зробити висновок, що впровадження у вітчизняне виробництво інноваційних технологій з метою створення продуктів харчування нового покоління для людей, які страждають на непереносимість глютену є важливим завданням сьогодення. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічний університет ru
dc.relation.ispartofseries Технічні науки;
dc.subject харчова промисловість ru
dc.subject безпечність ru
dc.subject якість ru
dc.subject хлібобулочні вироби ru
dc.subject безглютенова продукція ru
dc.title РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ СТВОРЕННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ НОВОГО ПОКОЛІННЯ ru
dc.title.alternative Development of innovative technologies for the creation of new generation food products ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account