Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Горач, Ольга Олексіївна | |
dc.contributor.author | Олейникова, Світлана | |
dc.date.accessioned | 2024-01-26T11:28:38Z | |
dc.date.available | 2024-01-26T11:28:38Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Горач О.О., Олейникова С.О. РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ СТВОРЕННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ НОВОГО ПОКОЛІННЯ | ru |
dc.identifier.issn | 2307-5732 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/9009 | |
dc.description.abstract | В статті розглянуто питання, щодо розвитку інноваційних технологій з метою ство- рення продуктів харчування нового покоління. За оцінками експертів Всесвітньої організа- ції охорони здоров’я, стан здоров’я людини великою мірою залежить від способу життя, в тому числі від харчування. Встановлено, що на сьогоднішній день в нашій країні асор- тимент харчових продуктів для осіб, які страждають генетично зумовленими та алер- гічними захворюваннями недостатньо широкий й різноманітний. Однією з таких хвороб є целіакія (глютенова ентеропатія) – мультифакторне, прогресуюче захворювання, яке викликане пошкодженням ворсинок тонкої кишки деякими харчовими продуктами, що містять білок глютен (клейковину). Наслідком цього може стати повна атрофія сли- зової оболонки тонкого кишечнику. Із целіакією пов’язаний синдром мальабсорбці внаслі- док непереносимості гліадину (α фракція) – компоненту білка глютену пшениці, жита, ячменю та вівса, що має тенденцію до зворотного розвитку та повного відновлення сли- зової оболонки за умови суворого дотримання дієти. Мільйони людей у всьому світі стали споживати продукти, що не містять глютену, не лише внаслідок діагностики целіакії, а й через загальне уявлення про підтримку здоров’я та профілактику хвороб. Інтенси- фікація маркетингової діяльності та покращення каналів збуту сприяють необхідності виробництва продуктів, що не містять глютену. Одним зі способів реалізації державної політики в галузі здорового харчування насе- лення України є розробка високоефективних технологій у переробних галузях агропромис- лового комплексу, пошук нових вітчизняних сировинних джерел та створення продуктів харчування нового покоління, збагачених есенційними мікронутрієнтами. Виробництво таких продуктів дозволить розширити асортимент вітчизняних виробників хлібопекар- ських виробів та дасть змогу замінити дорогу імпортовану безглютенову продукцію влас- ною, щорічно відновлюваною рослинною сировиною. Крім того, актуальним завданням є впровадження у вітчизняне виробництво інноваційних технологій із використанням рос- линної вітчизняної сировини функціонального призначення для кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування. На основі світового досвіду можна зробити висновок, що впровадження у вітчизняне виробництво інноваційних технологій з метою створення продуктів харчування нового покоління для людей, які страждають на непереносимість глютену є важливим завданням сьогодення. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.relation.ispartofseries | Технічні науки; | |
dc.subject | харчова промисловість | ru |
dc.subject | безпечність | ru |
dc.subject | якість | ru |
dc.subject | хлібобулочні вироби | ru |
dc.subject | безглютенова продукція | ru |
dc.title | РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ СТВОРЕННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ НОВОГО ПОКОЛІННЯ | ru |
dc.title.alternative | Development of innovative technologies for the creation of new generation food products | ru |
dc.type | Article | ru |