Abstract:
У статті наведено загальний огляд останніх літературних джерел за тематикою
досліджень щодо формування продуктивності сої залежно від елементів технології виро- щування. Наведено аналіз стану посівних площ сої, особливості та перспективи вирощу- вання культури за умов зміни клімату.
Загальне світове виробництво сої в сезоні 2022/23 за оцінками USDA станом на чер- вень 2023 року становило близько 370 млн.
В 2023 році загальні посівні площі сої в Україні збільшились у порівнянні з попереднім
роком – з 1,5 млн га до 1,78 млн га.
В умовах глобальних і локальних змін клімату в Україні відбулися істотні зміни в роз- міщенні посівів сої по ґрунтово-кліматичних зонах: зменшилася частка посівів сої в зони
Степу, збільшилася в Лісостепу та Поліссі, особливо в зонах, де вона раніше не вирощу- валася. У деяких регіонах її вирощування залежить від наявності вологи та стабільного
поливу.
Правильний підбір технологій та сортів дозволить зменшити ризики для вирощування
сої. Коригування строку сівби дає можливість впливати на забезпеченість рослин сої
теплом та вологою в умовах зміни клімату.
Сорт є одним із найбільш доступних виробництву агрозаходів зниження негативного
впливу лімітуючих факторів зовнішнього середовища на рівень урожайності сільсько- господарських культур і найбільшою мірою забезпечує її пластичність до конкретних
умов вирощування.
Сорти сої в Реєстрі сортів на 2022 рік представлені селекцією більше, ніж 10 країн
світу. Найбільшу частку становлять сорти вітчизняної селекції – 42,3% до загальної кіль- кості сортів сої, Канади – 24,7%, Франції – 16,5%, Австрії – 5,1%, Сербії – 2,5%, Польщі –
1,8%. Частка сортів іноземної селекції таких країн Німеччина, США, Румунія, Хорватія
загалом становить 7,1%.
Станом на жовтень 2023 року в Державний реєстр сортів рослин придатних для
поширення в Україні внесено 300 сортів сої культурної. У поточному році (станом на
23.10.2023) до Реєстру занесено 13, тоді як в минулому 2022 році – 27 нових сортів сої.
Враховуючи зростання посівних площ сої в Україні останніми роками виникає необхід- ність у пошуку перспективних сортів з високою продуктивністю, стійкістю до неспри- ятливих факторів середовища та шкідливих організмів. Саме правильно підібраний сорт
сої може забезпечити гарні врожаї та прибуток. А в умовах зміни клімату, за недостат- нього вологозабезпечення, і появи на ринку України нових сортів вітчизняної та іноземної
селекції доцільним є проведення досліджень щодо вивчення впливу строків сівби у взаємо- дії з іншими елементами технології вирощування на формування показників продуктив- ності сої в умовах Північного Степу України.