dc.contributor.author |
Аверчева, Наталія Олександрівна |
|
dc.contributor.author |
Карпенко, Олександр Володимирович |
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T21:08:21Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T21:08:21Z |
|
dc.date.issued |
2023-05 |
|
dc.identifier.citation |
Карпенко О.В., Аверчева Н.О. Виробництво м’яса перепелів у фермерських господарствах Південного регіону України. Таврiйський науковий вiсник. Серiя: Сільськогосподарські науки. 2023. Вип. 130. C. 343-351. URL: http://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/130_2023/46.pdf . |
ru |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/8542 |
|
dc.description.abstract |
На сучасному етапі перепели все більше привертають увагу птахівників як домашня птиця, яка має два напрями продуктивності - м'ясо і яйця. Розвиток перепелівництва в нашій країні відбувається за рахунок зміщення виробництва продукції в сектор господарств населення. Тому в післявоєнний час при відновленні роботи і визначенні нових напрямів діяльності фермерських господарств розвиток цієї галузі має значні перспективи. Перепели є привабливим об'єктом для розведення у фермерських господарствах, оскільки відрізняються високою продуктивністю і невибагливістю до умов утримання, забезпечують високий рівень окупності витрат і оборотності коштів. Як недолік відзначають малу вагу перепелів, проте птиця має низку переваг перед великою домашньою птицею.
Промислове птахівництво нашої країни в останні роки успішно розвивається на основі виробництва м'яса бройлерів і харчових яєць. Перепелівництво також забезпечує швидкий і високотехнологічний шлях отримання дієтичної делікатесної продукції, що прирівнюється за поживністю і смаковими якостями до м'яса дичини. Одним з важливих шляхів підвищення економічної ефективності виробництва продукції перепелівництва є удосконалення організації і технології вирощування та утримання перепелів, підвищення продуктивності батьківського стада, переведення галузі на промислову основу.
Метою проведених досліджень було доведення високої економічної ефективності виробництва м’яса та яєць перепелів в умовах фермерського господарства на основі розробки і впровадження технології утримання перепелів породи Фараон. Розробка проекту технології виробництва враховувала використання 4-ярусного кліткового обладнання ОКП та збірного модульного пташника.
На основі обґрунтування організаційно-технологічних аспектів впровадження проекту, розрахунків обсягів виробництва, реалізації та економічної ефективності доведено, що в умовах фермерських господарств доцільно застосовувати запропоновані технологічні рішення на основі промислового багатоярусного кліткового обладнання та модульних збірних приміщень. Фермерські господарства тільки в одному приміщення модульного пташника можуть вирощувати 72 000 голів перепелів за рік та виробляти м’яса перепелів до 10 тонн з рівнем рентабельності вище 30%. |
ru |
dc.language.iso |
other |
ru |
dc.publisher |
Таврiйський науковий вiсник. Серiя: Сільськогосподарські науки. |
ru |
dc.subject |
перепелівництво |
ru |
dc.subject |
технологія утримання |
ru |
dc.subject |
організація |
ru |
dc.subject |
бізнес-планування |
ru |
dc.subject |
кліткове обладнання |
ru |
dc.subject |
середнє поголів’я |
ru |
dc.subject |
валове виробництво м’яса |
ru |
dc.subject |
витрати |
ru |
dc.subject |
рівень рентабельності |
ru |
dc.subject |
кафедра соціальних та поведінкових наук |
ru |
dc.subject |
quail breeding |
ru |
dc.subject |
keeping technology |
ru |
dc.subject |
organization |
ru |
dc.subject |
business planning |
ru |
dc.subject |
cage equipment |
ru |
dc.subject |
average stock |
ru |
dc.subject |
gross meat production |
ru |
dc.subject |
costs |
ru |
dc.subject |
profitability level |
ru |
dc.subject |
Department of Social and Behavioral Sciences |
ru |
dc.title |
Виробництво м’яса перепелів у фермерських господарствах південного регіону України |
ru |
dc.title.alternative |
Рroduction of quail meat in farms of the southern region of Ukraine |
ru |
dc.type |
Article |
ru |