Abstract:
У статті обґрунтовано теоретичні та практичні аспекти забезпечення ефективної діяльності суб’єктів господарської діяльності у галузі виноградарства і виноробства в Україні. Проведено порівняльний аналіз показників операційної діяльності підприємств, які спеціалізуються на виробництві винограду і вина. Визначено вплив врегулювання економічних відносин суб’єктів підприємництва у сфері виробництва винограду-сировини і виноробних підприємств на рентабельність діяльності в умовах ринку. На основі SWOT-аналізу обґрунтовано сильні і слабкі сторони виноробних підприємств, визначені можливості і загрози їх конкурентоспроможності на внутрішньому і зовнішньому ринку. Визначені основні напрями підвищення ефективності виробництва винограду і вина на основі впровадження інноваційних технологій, використання наявного потенціалу виробників. Запропоновані заходи ефективного розвитку на основі залучення державної підтримки та розробки комплексної стратегії розвитку галузі.