Abstract:
Овочівництво є ефективною високоприбутковою та конкурентоспроможною галуззю агробізнесу і в останні роки досить швидкими темпами нарощує експортний потенціал, але разом з тим зростає імпорт свіжої овочевої продукції. Площа посіву та обсяги виробництва овочевих культур суттєво не змінюються, продукція значною мірою реалізується на внутрішньому ринку, тому менш залежна від коливань цін та зовнішніх умов. В агровиробництві основними овочевими культурами відкритого грунту є традиційно овочі "борщового набору": капуста, помідори, морква і буряк столовий та цибуля.
У статті розглянуто виробництво овочевих культур "борщового набору" у господарсвах усіх категорій, підприємствах та господарствах населення. Досліджено ціни овочевої продукції на найбільших продовольчих ринках "Столичний", "Шувар", "Нежданний". Наголошено на основних причинах низького експорту овочевих культур та збільшення імпортної продукції.