Abstract:
Встановлено закономірності швидкого підвищення маси яєць курей кросу
«Хай-Лайн W 36» від 25 – тижневого до 54 – тижневого віку на відміну від
коричневого. Було відмічено, що збільшення маси яєць на початку яйцекладки
для кросу «Хай-Лайн W – 36» з 25 до 54 тижневого віку здійснюється переважно за рахунок різкого збільшення вмісту маси білка та жовтка. Але маса
жовтка зростала дуже різко. Завдяки цьому і показник співвідношення білок /
жовток знизився з 2,7% до 2,17%. Високий показник співвідношення для ко-
ричневого кросу залишився майже сталим (2,73%). Стабілізація співвідношення білок / жовток до рівня 2,1 починається з 43 – тижневого віку птиці, що
нехарактерно для птиці створеної на основі породи леггорн. Енергетична цінність яйця у віці 54 тижні виявилась вищою у білого кросу (641,8 кДж), у порівнянні з коричневим (575,3 кДж).