dc.contributor.author |
Сумська, Ольга |
|
dc.contributor.author |
Поліщук, Богдан |
|
dc.contributor.author |
Іщенко, Олена |
|
dc.date.accessioned |
2025-06-13T15:15:13Z |
|
dc.date.available |
2025-06-13T15:15:13Z |
|
dc.date.issued |
2024-12 |
|
dc.identifier.citation |
Сумська, О. П., Поліщук, Б. С., & Іщенко, О. В. (2024). Оцінка біотехнологічного потенціалу антоціанів виноградної сировини сорту Одеський чорний. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (6), 222-233. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.6.25 |
ru |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/10943 |
|
dc.description.abstract |
Актуальною проблемою є забезпечення безпеки та функціональності харчової та косметичної продукції. Одним із перспективних шляхів її вирішення є розробка та викори-стання безпечних натуральних харчових барвників. Ці сполуки, окрім надання продуктам забарвлення, є джерелами біологічно активних речовин, що зумовлює можливість форму-вання функціональних властивостей кінцевих продуктів.Метою даної роботи є оцінка біотехнологічного потенціалу антоціанів, екстрагова-них з вичавок винограду сорту Одеський чорний.Оцінка антоціанових барвників здійснювалася відповідно до вимог ДСТУ-Н CODEX STAN 192:2014.Для ідентифікації антоціанів застосовано метод ІЧ-спектроскопії з використанням спектрофотометра IRTracer-100 (Shimadzu, Японія). Екстракт було піддано хромато-графічному розділенню за допомогою системи Agilent 1200 Series HPLC–DAD. Іденти-фікацію компонентів екстракту антоціанів проводили за допомогою Agilent 6500 Series Accurate-Mass Quadrupole Time-of-Flight (Q-TOF) LC/MS QLC/TOF MS. Дослідження антирадикальної активності антоціанів та комплексу антоціанів з аніонними полісахари-дами проводили методом DPPH (2,2-дифеніл-1-пікрилгідразил). Досліджено залежність вмісту антоціанів у розчині від часу екстрагування при різних способах вилучення. Дослі-джено властивості антоціанового барвника, отриманого з вичавок винограду. Встанов-лено чітку математичну залежність вмісту антоціанів у розчині від часу екстрагування при різних способах його вилучення. Визначено, що екстракти антоціанів з вичавок вино-граду сорту Одеський чорний проявляють антирадикальну активність. Оцінка біотехно-логічного потенціалу антоціанів, виділених із вичавок винограду сорту Одеський чорний, показала, що екстракти антоціанів можуть бути використані як барвники та джерела біологічно активних речовин у виробництві харчових продуктів і косметичних виробів. |
ru |
dc.publisher |
Таврійський науковий вісник. |
ru |
dc.subject |
Екстракти антоціанів, виноградні вичавки, Одеський чорний, нату-ральні барвники, біологічно активні сполуки |
ru |
dc.title |
ОЦІНКА БІОТЕХНОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АНТОЦІАНІВ ВИНОГРАДНОЇ СИРОВИНИ СОРТУ ОДЕСЬКИЙ ЧОРНИЙ |
ru |
dc.title.alternative |
valuation of the biotechnological potential of anthocyans of grape raw material of the odesskiy chorny variety |
ru |