dc.description.abstract |
У статті особливу увагу виділено чині посівній (Lathyrus sativus L.) як перспективній зернобобовій культурі, яка відзначається високою харчовою цінністю, агротехнічною адаптивністю та економічною вигідністю. Ця культура з адаптивними можливостями, що відкри-ваються для аграрного сектору в умовах глобального потепління, і потребує подальших досліджень та інно-ваційного підходу для повноцінної реалізації її потенці-алу. Автори акцентують увагу на необхідності адапта-ції агротехнологій, включаючи вдосконалення системи сівозміни, режимів зрощення, добрив і захисту рослин, із врахуванням екологічних аспектів. Також помітно потенціал чині посівної як високобілкової культури для розширення продовольчого асортименту, забезпечення продовольчої безпеки та підвищення якості обґрунту-вань. Наведено дані щодо поживної цінності чини, її значення в кормовій і харчовій промисловості, а також динаміки посівних площ, У статті наведено агротехнічні переваги чини, зокрема її здатність збагачувати ґрунт азотом, вико-ристовуватися як сидеральна, кормова і продовольча культура. Висвітлено харчову цінність зерна чини, яке може використовуватися у виробництві борошна, крупи, кормів та технічних продуктів. Зроблено акцент на зро-стаючому попиті на альтернативні джерела білка та важливості чини у забезпеченні продовольчої безпеки. У динаміці вирощування чини в Україні спостерігається позитивна тенденція: збільшують площі посівів, урожай-ність і валовий збір культур. Цьому сприяє адаптація нових технологій вирощування, розробка стійких сор-тів і підвищення інтересу до експорту. Показані пере-ваги чини в порівнянні з іншими бобовими культурами, такими як горох і нут, за енергетичною та харчовою цінністю.Автори акцентують увагу на недостатню популяри-зацію культури серед аграріїв та нерозвиненість інф-раструктури для її переробки. Рекомендують звернути увагу щодо активного впровадження інноваційних підхо-дів у її вирощуванні та переробці для підвищення стій-кості аграрного сектора до кліматичних змін і забезпе-чення соціально-економічних потреб. |
ru |