Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Аверчев, О. В. | |
dc.contributor.author | Нікітенко, М. П. | |
dc.contributor.author | Ворона, П.С. | |
dc.date.accessioned | 2025-06-10T10:30:27Z | |
dc.date.available | 2025-06-10T10:30:27Z | |
dc.date.issued | 2024-12 | |
dc.identifier.citation | Аверчев О.В., Нікітенко М.П., Ворона П.С.Чина посівна (Lathyrus Sativus L.) – сучасний стан та перспективи вирощування в умовах змін клімату. Аграрні інновації. 2024. вип. 28. с.7-13 | ru |
dc.identifier.other | DOI https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.28.1 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/10870 | |
dc.description.abstract | У статті особливу увагу виділено чині посівній (Lathyrus sativus L.) як перспективній зернобобовій культурі, яка відзначається високою харчовою цінністю, агротехнічною адаптивністю та економічною вигідністю. Ця культура з адаптивними можливостями, що відкри-ваються для аграрного сектору в умовах глобального потепління, і потребує подальших досліджень та інно-ваційного підходу для повноцінної реалізації її потенці-алу. Автори акцентують увагу на необхідності адапта-ції агротехнологій, включаючи вдосконалення системи сівозміни, режимів зрощення, добрив і захисту рослин, із врахуванням екологічних аспектів. Також помітно потенціал чині посівної як високобілкової культури для розширення продовольчого асортименту, забезпечення продовольчої безпеки та підвищення якості обґрунту-вань. Наведено дані щодо поживної цінності чини, її значення в кормовій і харчовій промисловості, а також динаміки посівних площ, У статті наведено агротехнічні переваги чини, зокрема її здатність збагачувати ґрунт азотом, вико-ристовуватися як сидеральна, кормова і продовольча культура. Висвітлено харчову цінність зерна чини, яке може використовуватися у виробництві борошна, крупи, кормів та технічних продуктів. Зроблено акцент на зро-стаючому попиті на альтернативні джерела білка та важливості чини у забезпеченні продовольчої безпеки. У динаміці вирощування чини в Україні спостерігається позитивна тенденція: збільшують площі посівів, урожай-ність і валовий збір культур. Цьому сприяє адаптація нових технологій вирощування, розробка стійких сор-тів і підвищення інтересу до експорту. Показані пере-ваги чини в порівнянні з іншими бобовими культурами, такими як горох і нут, за енергетичною та харчовою цінністю.Автори акцентують увагу на недостатню популяри-зацію культури серед аграріїв та нерозвиненість інф-раструктури для її переробки. Рекомендують звернути увагу щодо активного впровадження інноваційних підхо-дів у її вирощуванні та переробці для підвищення стій-кості аграрного сектора до кліматичних змін і забезпе-чення соціально-економічних потреб. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Видавничий дім «Гельветика» | ru |
dc.subject | чина | ru |
dc.subject | рослинний білок | ru |
dc.subject | зміна клі-мату | ru |
dc.subject | температура | ru |
dc.subject | ресурсозбереження | ru |
dc.subject | адаптивні тех-нології | ru |
dc.subject | врожайність | ru |
dc.subject | площа | ru |
dc.subject | валовий збір. | ru |
dc.title | Чина посівна (Lathyrus Sativus L.) – сучасний стан та перспективи вирощування в умовах змін клімату | ru |
dc.title.alternative | Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. | ru |
dc.type | Article | ru |