Репозиторий Dspace

Чина посівна (Lathyrus Sativus L.) – сучасний стан та перспективи вирощування в умовах змін клімату

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Аверчев, О. В.
dc.contributor.author Нікітенко, М. П.
dc.contributor.author Ворона, П.С.
dc.date.accessioned 2025-06-10T10:30:27Z
dc.date.available 2025-06-10T10:30:27Z
dc.date.issued 2024-12
dc.identifier.citation Аверчев О.В., Нікітенко М.П., Ворона П.С.Чина посівна (Lathyrus Sativus L.) – сучасний стан та перспективи вирощування в умовах змін клімату. Аграрні інновації. 2024. вип. 28. с.7-13 ru
dc.identifier.other DOI https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.28.1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/10870
dc.description.abstract У статті особливу увагу виділено чині посівній (Lathyrus sativus L.) як перспективній зернобобовій культурі, яка відзначається високою харчовою цінністю, агротехнічною адаптивністю та економічною вигідністю. Ця культура з адаптивними можливостями, що відкри-ваються для аграрного сектору в умовах глобального потепління, і потребує подальших досліджень та інно-ваційного підходу для повноцінної реалізації її потенці-алу. Автори акцентують увагу на необхідності адапта-ції агротехнологій, включаючи вдосконалення системи сівозміни, режимів зрощення, добрив і захисту рослин, із врахуванням екологічних аспектів. Також помітно потенціал чині посівної як високобілкової культури для розширення продовольчого асортименту, забезпечення продовольчої безпеки та підвищення якості обґрунту-вань. Наведено дані щодо поживної цінності чини, її значення в кормовій і харчовій промисловості, а також динаміки посівних площ, У статті наведено агротехнічні переваги чини, зокрема її здатність збагачувати ґрунт азотом, вико-ристовуватися як сидеральна, кормова і продовольча культура. Висвітлено харчову цінність зерна чини, яке може використовуватися у виробництві борошна, крупи, кормів та технічних продуктів. Зроблено акцент на зро-стаючому попиті на альтернативні джерела білка та важливості чини у забезпеченні продовольчої безпеки. У динаміці вирощування чини в Україні спостерігається позитивна тенденція: збільшують площі посівів, урожай-ність і валовий збір культур. Цьому сприяє адаптація нових технологій вирощування, розробка стійких сор-тів і підвищення інтересу до експорту. Показані пере-ваги чини в порівнянні з іншими бобовими культурами, такими як горох і нут, за енергетичною та харчовою цінністю.Автори акцентують увагу на недостатню популяри-зацію культури серед аграріїв та нерозвиненість інф-раструктури для її переробки. Рекомендують звернути увагу щодо активного впровадження інноваційних підхо-дів у її вирощуванні та переробці для підвищення стій-кості аграрного сектора до кліматичних змін і забезпе-чення соціально-економічних потреб. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Видавничий дім «Гельветика» ru
dc.subject чина ru
dc.subject рослинний білок ru
dc.subject зміна клі-мату ru
dc.subject температура ru
dc.subject ресурсозбереження ru
dc.subject адаптивні тех-нології ru
dc.subject врожайність ru
dc.subject площа ru
dc.subject валовий збір. ru
dc.title Чина посівна (Lathyrus Sativus L.) – сучасний стан та перспективи вирощування в умовах змін клімату ru
dc.title.alternative Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись