DSpace Repository

ОПТИМІЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА КОМБІНОВАНИХ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Show simple item record

dc.contributor.author Резвих, Ніна Ігорівна
dc.date.accessioned 2025-05-21T07:58:38Z
dc.date.available 2025-05-21T07:58:38Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/10778
dc.description.abstract У статі проаналізовано сучасний стан та перспективи виробництва комбінованих молочних продуктів в державі та світі. Встановлено, що сьогодні в всьому світі стрімко розвивається новий напрямок – функціональне харчування. Серед функціональних і зба- гачених харчових продуктів найбільша частка 55 % належить молочним продуктам, як зазначено. Споживачі з задоволенням споживають молоковмісні продукти з низьким від- сотком жиру, присутністю шматочків фруктів та ягід, з короткими термінами збері- гання, збагаченні вітамінами, про- і пребіотиками, мінеральними речовинами, з вмістом різної корисної мікрофлори з оптимізованим співвідношенням кальцію, калію, натрію, фосфору. Отже, останнім часом спостерігається збільшення асортименту молочної продукції за рахунок додавання нових видів, як тваринної сировини, так і рослинної сиро- вини, багатих на корисні речовини, які покращують поживні або смакові властивості сир- кових продуктів. Проаналізовано існуючі та сучасні технології виробництва комбінованих молочних продуктів. Сучасні технології одержання, а саме сиркових виробів із внесенням рослинної сировини, ґрунтуються на застосуванні різних рослинних компонентів, таких як зернові, овочі й фрукти. Застосування рослинної сировини має ряд переваг, серед яких зниження собівартості комбінованого молочного продукту, підвищення його поживної цінності та поліпшення смакових властивостей. Проведено дослідження харчової та біологічної цінності, хімічного складу, органолеп- тичних показників плодово-ягідного компонента, а саме плодів хурми та їх вплив на фор- мування якості сиркового виробу. Розроблено рецептурний склад фруктового наповню- вача із хурми для виробництва сиркових виробів. Розроблено рецептуру сиркового виробу, на основі кисломолочного сиру та фруктового наповнювача із хурми. Досліджено органо- лептичні, фізико-хімічних та мікробіологічні показники сиркового виробу із різним відсо- тковим вмістом фруктового наповнювача із хурми. Розроблено принципову технологічну схему виробництва сиркового виробу на основі сиру кисломолочного та фруктового напов- нювача з хурми та встановлено оптимальні параметри його виробництва. Доведено еко- номічну доцільність випуску запропонованого комбінованого молочного продукту. Надано рекомендації виробникам щодо виготовлення комбінованих молочних продуктів. Ключові слова: сиркові вироби, фруктовий наповнювач, молоковмісні продукти. ru
dc.subject сиркові вироби, фруктовий наповнювач, молоковмісні продукти. ru
dc.title ОПТИМІЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА КОМБІНОВАНИХ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account