dc.description.abstract |
У статі проаналізовано сучасний стан та перспективи виробництва комбінованих
молочних продуктів в державі та світі. Встановлено, що сьогодні в всьому світі стрімко
розвивається новий напрямок – функціональне харчування. Серед функціональних і зба-
гачених харчових продуктів найбільша частка 55 % належить молочним продуктам, як
зазначено. Споживачі з задоволенням споживають молоковмісні продукти з низьким від-
сотком жиру, присутністю шматочків фруктів та ягід, з короткими термінами збері-
гання, збагаченні вітамінами, про- і пребіотиками, мінеральними речовинами, з вмістом
різної корисної мікрофлори з оптимізованим співвідношенням кальцію, калію, натрію,
фосфору. Отже, останнім часом спостерігається збільшення асортименту молочної
продукції за рахунок додавання нових видів, як тваринної сировини, так і рослинної сиро-
вини, багатих на корисні речовини, які покращують поживні або смакові властивості сир-
кових продуктів.
Проаналізовано існуючі та сучасні технології виробництва комбінованих молочних
продуктів. Сучасні технології одержання, а саме сиркових виробів із внесенням рослинної
сировини, ґрунтуються на застосуванні різних рослинних компонентів, таких як зернові,
овочі й фрукти. Застосування рослинної сировини має ряд переваг, серед яких зниження
собівартості комбінованого молочного продукту, підвищення його поживної цінності та
поліпшення смакових властивостей.
Проведено дослідження харчової та біологічної цінності, хімічного складу, органолеп-
тичних показників плодово-ягідного компонента, а саме плодів хурми та їх вплив на фор-
мування якості сиркового виробу. Розроблено рецептурний склад фруктового наповню-
вача із хурми для виробництва сиркових виробів. Розроблено рецептуру сиркового виробу,
на основі кисломолочного сиру та фруктового наповнювача із хурми. Досліджено органо-
лептичні, фізико-хімічних та мікробіологічні показники сиркового виробу із різним відсо-
тковим вмістом фруктового наповнювача із хурми. Розроблено принципову технологічну
схему виробництва сиркового виробу на основі сиру кисломолочного та фруктового напов-
нювача з хурми та встановлено оптимальні параметри його виробництва. Доведено еко-
номічну доцільність випуску запропонованого комбінованого молочного продукту. Надано
рекомендації виробникам щодо виготовлення комбінованих молочних продуктів.
Ключові слова: сиркові вироби, фруктовий наповнювач, молоковмісні продукти. |
ru |