Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Сидякіна, О. В. | |
dc.contributor.author | Іванів, М. О. | |
dc.date.accessioned | 2025-04-30T13:53:15Z | |
dc.date.available | 2025-04-30T13:53:15Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.citation | Сидякіна О.В., Іванів М.О. Виробництво гречки: стан, виклики та перспективи. Аграрні інновації. 2025. № 29. С. 126–132. DOI: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2025.29.21 | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/10670 | |
dc.description.abstract | Світові площі посівів гречки значно коливаються за роками вирощування. З 2002 р. відбулося їх суттєве скорочення. Вирощують гречку в усіх регіонах світу, за винятком країн Океанії. Найбільші площі посівів зосереджені в Європі – 56,1% від світового показника у середньому за 2000–2023 рр. Друге місце займає Азія з часткою 37,8%. У країнах Америки та Африки площі посівів, які відводяться під гречку, є незначними. 82,2% посівних площ під гречкою зосереджені лише в трьох країнах світу – РФ, Китаї та Україні. На ці ж країни припадають і найбільші валові збори цієї культури. Спостерігається чітка закономірність щодо поступового зростання обсягів виробництва гречки в усіх регіонах світу, за винятком Азії, де за період 2011–2020 рр. відбулося їх скорочення, що також позначилося і на світових показниках. Зменшення обсягів виробництва гречки у 2011–2020 рр., порівняно з 2000–2010 рр., відбулося в Україні та Китаї. В РФ валові збори культури зросли, але за рахунок збільшення площ посівів. За врожайністю гречки РФ поступається як Україні, так і Китаю. За усередненими даними 2000–2023 рр., урожайність гречки в РФ становила 0,88 т/га, у Китаї – 0,93 т/га, а в Україні – 0,96 т/га. Починаючи з 2010 р., Україна завжди випереджала РФ за рівнем урожайності, окрім несприятливого за погодними умовами 2017 р. Максимальну врожайність куль- тури в Україні було отримано у 2023 р. – 1,42 т/га. Незважаючи на незначні площі посівів, найвищу продуктивність гречки стабільно, з року в рік, демонструють країни Америки. Це свідчить про великий потенціал України для подальшого розвитку виробництва гречки та підкреслює необхідність постійного вдосконалення агротехнологій вирощування цієї круп’яної культури. | ru |
dc.publisher | Аграрні інновації | ru |
dc.subject | гречка | ru |
dc.subject | buckwheat | ru |
dc.subject | круп’яні культури | ru |
dc.subject | cereal crops | ru |
dc.subject | обсяги виробництва | ru |
dc.subject | production volumes | ru |
dc.subject | площі посівів | ru |
dc.subject | sown areas | ru |
dc.subject | урожайність | ru |
dc.subject | yield | ru |
dc.title | Виробництво гречки: стан, виклики та перспективи | ru |
dc.title.alternative | Production of buckwheat: state, challenges, and prospects | ru |
dc.type | Article | ru |