DSpace Repository

Зелені ідеї Zero Waste & Climate Friendly в HoReCa: українські бізнеси

Show simple item record

dc.contributor.author Машкова, Ольга
dc.contributor.author Дуга, Вікторія
dc.contributor.author Пасенко, Наталія
dc.date.accessioned 2023-12-10T20:36:05Z
dc.date.available 2023-12-10T20:36:05Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Машкова О., Дуга В., Пасенко Н. Зелені ідеї Zero Waste & Climate Friendly в HoReCa: українські бізнеси: навч. посіб. / ред. С. Сидоренко. Херсон - Кропивницький: ХДАЕУ, 2023. 55 с. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/8411
dc.description.abstract Майбутнє розвитку громад та туризму в Україні залежить від здатності всіх зацікавлених сторін працювати разом, враховуючи рекомендації і знаходячи компроміси. Спільна взаємодія, включення і розуміння інтересів і потреб кожної сторони є важливим для створення стійкого та ефективного туристичного сектора, який принесе користь як бізнесу, так і громаді. Ми сподіваємося, що ці рекомендації стануть основою для подальшої роботи і сприятимуть зеленому розвитку громад України. За даними Державної служби статистики в Україні у 2019 році нараховувалось 5335 закладів розміщення (із них готелів 3165 од.) загальною кількістю місць 370,5 тисяч од., кількість відвідувачів 6,96 млн. осіб, кількість ночівель 18,5 млн. людино-ніч. І це без урахування потенціалу санаторіїв, дитячих оздоровчих таборів, квартир, які здаються приватними особами. Що стосується ресторанного господарства, то станом на 2021 рік їх кількість 14,7 тисяч од., вартість наданих послуг – 14,1 млрд. грн. Отже, більше 20 тисяч закладів гостинності, які створюють 3,6-6,3 % ВВП України є об’єктом для впровадження змін. Відповідно до підрахунків фахівців, HoReCa України створює 97,1 тис. тонн ТПВ (1 % від загальної кількості ТПВ в Україні без урахування потенціалу санаторіїв, дитячих оздоровчих таборів, квартир, які здаються приватними особами). Але дуже важливо, що саме побутові відходи в багатьох випадках є дуже помітними і створюють ефект “розбитих вікон”, відштовхуючи туристів. Сектор HoReCa є однією зі складових зеленої відбудови України. Впроваджуючи безвідходні (Zero Waste) і кліматично дружні (Climate Friendly) рішення, заклад отримує економічні, екологічні і соціальні переваги. Зокрема: заощадження на транспортних витратах завдяки оптимізації логістики закупівель; економія за рахунок запобіганню марнуванню їжі; скорочення витрат на закупівлю одноразової тари та посуду, паковання, і зменшення обсягу відходів; заощадження через скорочення кількості та частоти вивозу відходів, особливо за наявності свого майданчика для відходів — оплата буде за фактичний вивіз за принципом PAYT (pay as you throw (з англ.) — плати за стільки, скільки викидаєш); зменшення кліматичного сліду закладу; підвищення привабливості закладу для свідомих українських і міжнародних туристів; покращення інвестиційної привабливості; можливість своїми знаннями, вміннями, досвідом, професійними навичками зробити Україну більш екологічною вже сьогодні. У той же час, туристична індустрія доволі гнучко реагує на запити та тренди сьогодення, маючи прямий та опосередкований вплив на гостей, громаду, інші бізнеси, тому може суттєво вплинути на наближення громади до сертифікації Zero Waste City. У Європейському Союзі до цієї сертифікації приєднались вже понад 450 громад. В Україні 2 громади Львів і Люботин доєднались до програми, створена платформа, де представлені критерії сертифікації. ru
dc.description.sponsorship Zero Waste Alliance Ukraine та Europe Climate Foundation ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічний університет ru
dc.subject принципи ZeroWaste&ClimateFriendly ru
dc.subject HoReCa ru
dc.subject зелений розвиток ru
dc.subject кліматичний слід ru
dc.subject екологічний координатор ru
dc.subject екологічне маркування ru
dc.subject повторне використання ru
dc.subject кліматична нейтральність ru
dc.subject туристична індустрія ru
dc.subject зелена відбудова України ru
dc.subject мотивація споживачів ru
dc.subject кафедра готельно-ресторанного та туристичного бізнесу ru
dc.title Зелені ідеї Zero Waste & Climate Friendly в HoReCa: українські бізнеси ru
dc.type Book ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account