Abstract:
Соняшник – ведуча олійна культура на півдні України. Спектр її використання дуже широкий. Олія, макуха, мед – ось доволі не повний список продуктів, отриманих при вирощуванні і переробці соняшника. В найближчий час в Україні закінчиться екстенсивний шлях нарощування виробництва насіння соняшника: по-перше, в зв'язку з порушенням науково-обгрунтованих систем чергування
культур; по-друге, селекціонери вводять у культуру більш продуктивні сорти та гібриди, які дозволяють товаровиробникам без зменшення валових зборів соняшника зменшити площі під ним. Відсутність науково-обгрунтованих рекомендацій щодо вирощування нових гібридів соняшника було причиною проведення наших досліджень, а їх метою – вибір оптимального загущення рослин культури з урахуванням групи стиглості, строків сівби і фонів живлення.