Abstract:
Уперше в умовах Південного Степу України теоретично обгрунтовано, методично розроблено й апробовано нові технології вирощування проса та гречки шляхом підбору кращих попередників, сортів, способів основного обробітку грунту, фону живлення та строків сівби в умовах дефіциту вологи в грунті й повітрі на фоні сприятливого температурного режиму. На відміну від існуючих, запропоновано повний цикл агротехнічних прийомів вирощування круп’яних культур в основних і проміжних посівах, де враховано генетично зумовлений потенціал рослин за різних умов року, строків сівби та прийомів вирощування не нижче, ніж в інших регіонах України, унаслідок адаптації кореневої системи до водного дефіциту збільшенням питомої поглинаючої поверхні коріння і низьких транспіраційних коефіцієнтів. Системні дослідження з фізіології продукційного процесу проса та гречки не лише розкривають потенційні й реальні можливості генотипів, а й визначають шляхи та способи їх поліпшення з метою досягнення високих результатів і ефективності агротехнічних прийомів вирощування.
Description:
For the first time in the conditions of the South Steppe of Ukraine new technologies of growing millet and buckwheat have been substantiated theoretically, worked out methodically and tested, it was done through selecting the best predecessors, varieties, methods of the main tillage, nutrition background and sowing terms in the conditions of moisture deficiency in the soil and air against the background of favorable temperature conditions. Unlike the existing methods, the given research offers a complete cycle of agrotechnical methods of growing cereals in basic and intermediate crops, considering genetically stipulated potential of the plants in different conditions, sowing terms and growing techniques not lower than in other regions of Ukraine, as a result of the adaptation of the root system to water deficiency through the increase of the specific absorbing root surface and low transpiration coefficients. The system researches in physiology of the production process of millet and buckwheat not only reveal potential and real resources of the genotypes, but also determine the ways and methods of improving them in order to achieve high results and the efficiency of agrotechnical growing techniques.
It has been established that according to the complex of features (growth rate, root system capacity, efficiency of using natural and material resources), positively connected with the size of the assimilation apparatus, the potential of forming yields, improved agrophytocenosis features in the years different in moistening, the best varieties for growing in basic and intermediate crops are the buckwheat variety Shatylivska 5 and the millet variety Veselopodolianske 632 against the nutrition background N45P30.
The important tendency of developing modern agrotechnologies is the use of resource-saving technologies as a strategic parameter of intensifying production. With the appropriate methodical approach, the estimation of criteria and indices of the efficiency of growing cereals, the conditions of water-, energy- and resource-saving in growing buckwheat and millet in after-harvest crops on dark-chestnut soils the best method of soil preparation after peas is the technology No-till (zero) with applying N45P30, that provides buckwheat yields ranging from 20 to 25, millet yields – 30-35 centners per hectare with the water consumption coefficient of 114 and 69 m3 per centner. The use of the suggested technological methods will provide energy increase of 17-18 Giga-Joules per hectare and energy coefficient 2,00 in growing buckwheat, and 38-40 Giga-Joules per hectare and 3,36 respectively in growing millet. From the economic point of view it will favor making a net profit of 5-6 thousand hryvnas per hectare and the level of profitability120-125%; in growing millet – 4-6 thousand hryvnas per hectare, 120-125 hryvnas per centner and 125-130% respectively. With no possibility of direct sowing tillage of 20-22 cm deep is reasonable. On saline dark-chestnut soils of rice crop rotation for getting high density of productive crop stand due to the increase of field germination, plant survival rate, the increase of photosynthetic activity of agrocenosis and guaranteed sustainable yields with high technological grain qualities in using resource-saving technologies of growing rice and cereals, the methods of growing buckwheat and millet in the agromelioration field with chisel tillage of 20-22 cm deep and applying mineral fertilizers of the dose N45P30 in basic and intermediate crops are economically reasonable and water-saving.